Gå til sidens hovedinnhold

– Butikken må gå i hop

Kjelsås IL ser ingen annen utvei enn å øke deltakeravgiftene. Oslos varaordførerer kom til klubbhuset og fikk høre at økonomi er idrettslagets utfordring nummer én.

KJELSÅS: Varaordfører i Oslo, Aud Kvalbein og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (begge KrF) fikk overlevert budskapet fra Kjelsås da de inviterte seg selv på lunsj hos idrettslaget i forrige uke.

Underskudd

Kjelsås IL aktiverer ukentlig et stort antall barn og unge fra Disen, Grefsen og Kjelsås. Med sine over 2500 medlemmer er idrettslaget en gigant i frivillighetssammenheng i bydelen. Likevel økte klubbens underskuddet med nærmere 32.000 kroner på ett år – til 42.000 kroner – av en omsetning på ni millioner kroner i fjor.

Idrettslaget har satt opp deltakeravgiftene til gjennomsnittlig 1500 kroner i året for hver idrettsgren. Dette kommer i tillegg til medlemsavgiften på 250 kroner. Dersom et medlem er med i flere idretter, må det betales dobbelt opp.

– Noen foreldre klager over at det er for dyrt. Samtidig ser vi at dugnadsånden er borte. Det strider mot vårt verdigrunnlag at Kjelsås IL blir så dyrt at noen velger oss bort. Men vi ser ingen annen utvei. Butikken må gå i hop, sier Kjelsås IL-leder Kjell Øren, som likevel understreker at det foreløpig ikke er noen krise i idrettslaget.

– Urimelig moms

Medlemsavgiften utgjør om lag 40 prosent av Kjelsås ILs inntekter. Laget mottar i tillegg 1,3 millioner kroner i offentlige tilskudd. Om lag en halv million betaler de tilbake i form av merverdiavgift – moms.

– Med momsfritak kunne Kjelsås IL trolig redusert treningsavgiftene. Vi synes det er urimelig at Staten skal inndrive 25 prosent til seg selv. Populært sagt; når de frivillige selger en vaffel – så er det urimelig å betale et av vaffelhjertene til staten. Frivillig arbeid i lag og foreninger har stor verdi – det bør Staten støtte oppunder – ikke det motsatte, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.

Andre støtteordninger

Kjelsås IL hilser velkommen andre støtteordninger direkte til idrettslaget.

– Vi vil ha mer forutsigbare inntekter. Når støtten tar veien gjennom særforbund forsvinner det noe på veien. Vi ønsker mer klarhet og enklere ordninger, sier Øren.

Fra spillautomatene hadde Kjelsås IL en million i årlige inntekter. Disse er delvis erstattet med Norsk Tippings grasrotandel, men så langt ser det ut til at dette bare vil utgjøre 150.000 kroner årlig.

I fjor hadde idrettslaget kostnader på 4,3 millioner knyttet til aktiviteter som stevnedeltakelse og trening. 1,8 millioner gikk til lønn, mens 2,9 millioner gikk til andre driftskostnader.

I Stortinget

De borgerlige partiene på Stortinget har lagt inn et forslag om momsfritak for frivillig sektor i revidert statsbudsjett, som behandles i Stortinget i morgen. De er ikke fornøyd med regjeringens forslag om å trappe opp støtten til frivillig sektor med en milliard kroner over noen år. Penger som ifølge finansministeren delvis skal brukes til å redusere organisasjonenes merutgifter knyttet til moms.

Kjelsås IL vet hva de ønsker seg: Momsfritak, økt økonomisk støtte direkte til idrettslaget og mindre byråkrati. Det hadde gjort det mulig å fokusere mer på det de kan best; idrettsaktivitet for barn og unge.

Les også debattinnlegget "Skal staten styre frivilligheten?"

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter