Gå til sidens hovedinnhold

Butikkjeder anmeldte for diskriminering

Flere av de største butikkjedene på Karl Johans gate blir nå rapporterte for diskriminering og lovbrudd.

De store klesbutikk-kjedene på Norges største parade- og shoppinggate ble nylig innklagde til Likestillingsombudet for utestenging av funksjonshemmede.

- Eierne av virksomhetene Jack & Jones, Vero Moda, Carlings, Stress, Game Stop, Indiska, Blend, Match samt reiseselskapet Ving har inngangspartier som gjør dem helt utilgjengelige for rullestolbrukere. Dette mener vi er lovbrudd, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund Arne Lein.

Den nye Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, som trådte i kraft 1. januar, forplikter virksomhetseiere av publikumsbygg til å sørge for at virksomheten deres er universelt utformet.

Nå risikerer butikkene å bli pålagte å forbedre inngangspartiene som vender ut mot Karl Johans gate, slik at de kan brukes av alle.

Virksomhetene har i dette tilfellet hovedinnganger som i liten eller ingen grad er brukbare for personer med nedsatt bevegelsesevne, noe som medfører brudd på lovbestemmelsen, står det i klagen, som er sendt til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Det dreier seg om at et par trappetrinn gjør at tusenvis av mennesker ikke kan bruke butikken. Vi mener virksomhetene med relativt enkle midler kunne gjort noe for å sørge for at også rullestolbrukere kan komme seg inn i butikkene, på lik linje med andre, sier Lein.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted