Bybanen får sikkerhetskontroll

Passasjerer må gå gjennom metalldetektor og sende veskene i røntgenmaskin.

02.04.09 08:35

(iBergen.no) (Denne artikkelen er en aprilspøk, red. anm)

Etter flere budsjettsprekker har Bybanen fått bevilget ytterligere 100 millioner kroner til et toppmoderne sikkerhetssystem, lik det som flypassasjerer må gjennom på flyplasser.

Må møte opp 10 minutter før
- Vi er veldig fornøyd med dette opplegget. Det ivaretar de reisendes sikkerhet på den aller beste måten, sier informasjonsansvarlig i Bybanen, Rune Jenssen til iBergen.no.

Passasjerer som skal reise med den omdiskuterte banen må møte opp ti minutter før avgang og siles gjennom metalldetektor-porter. På endestasjonene skal også vesker eller annen bagasje sendes gjennom en røntgenmaskin.

Byggingen i gang
Arbeidet med de planlagte sikkerhetsbuene er allerede i gang. Fundamentet til endestasjonen i Starvhusgaten er påbegynt etter at Bybanekontoret fikk klarsignal fra samferdelsdepartementet.

- For tre uker siden ble søknaden ferdigbehandlet med godkjenning av planene. Det var som forventet, sier Jenssen.

- Fjerner uønskede
Det er AE Security som har utredet sikkerhetsbehovet til Bybanen. Deres konklusjoner ga grunnlaget for søknaden til departementet.

- Det var et helt tydelig behov for dette sikkerhetssystemet. Bybanen er et transportmiddel med relativt høy risiko for passasjerene, men også for kommunen. Med dette sikkerhetssystemet lukes alle tenkelige uønskede elementer ut, fra taggere i den ene enden av skalaen til terrorister i den andre enden, sier innehaver Arne Ellingsen i AE Security.

- Er dette virkelig nødvendig for kollektivtransport?

- Ja, absolutt. Etter 11. september har krav til sikkerhet økt både fra myndighetene og befolkningen, svarer Ellingsen.

AE Security skal også levere inn tilbud i anbudsrunden når Bergen kommune skal hyre inn et sikkerhetsfirma til å drifte sikkerhetspostene.

Irritasjonsmoment
Kommunen ønsker å ha to vektere ved hver holdeplass, mens endestasjonene skal ha utplassert mellom tre og fire vektere. Målet er at samtlige passasjerer skal komme gjennom sikkerhetskontrollen på fem minutter.

- Du tror ikke dette vil irritere passasjerene?

- I starten vil det nok være litt uvant for de reisende, men etterhvert som sikkerhetsrutinene blir mer innarbeidet vil det gå smidigere og dermed raskere for seg, sier Rune Jenssen.

Hva synes du om sikkerhetssystemet? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.