*Nettavisen* Nyheter.

Bybanen tok strømmen til Anne-Maries (90) trygghetsalarm

Anne-Marie Brakstad (90) ble liggende hjelpeløs på gulvet i over tre timer. På grunn av et strømbrudd funket ikke trygghetsalarmen og hun fikk heller ikke kontaktet med politi eller ambulanse gjennom det analoge telefonnettet. Foto: MAGNE TURØY (BA)

- Det var som den verste tortur, sier hun.

Trygghetsalarmen sviktet på grunn av strømbrudd og Anne-Marie Brakstad (90) ble liggende forslått og hjelpeløs på gulvet.

- Det var som den verste tortur, sier Brakstad, som husker hver eneste detalj til punkt og prikke, skriver Bergensavisen.

Hun skulle ta på seg jakken, da beina sviktet under henne og hun deiset i bakken. Klokken var nøyaktig 16.35. Forslått i hodet og i hele baksiden, ble hun liggende hjelpeløs på ryggen.

«Heldigvis har jeg trygghetsalarm,» tenkte 90-åringen.

Men det var ingen kontakt å få.

Strømbrudd etter graving
Det viste seg nemlig at et ledningbrudd i forbindelse med Bybane-utbyggingen hadde ført til at store deler av Fana var uten strøm. Uten strøm fungerer ikke det analoge telefonnettet – noe som igjen gjorde alarmen ubrukelig.

– Jeg har ingen krefter i armene og ble liggende helt uten å kunne bevege meg. Jeg syntes veldig synd på meg selv, forteller Anne-Marie Brakstad.

– Men så tenkte jeg: Nei, Annemor, nå må du skjerpe deg og ta i et tak. Du kan ikke ligge her og grine.

Som sagt – så gjort. Centimeter for centimeter – sakte men sikkert – åler Annemor seg på ryggen fra kjøkkenet til telefonen i gangen.

Selv denne helgen, fire-fem døgn senere, er det så vidt hun klarer å sitte, skinkene er så oppskrapt.

– Det var som den verste torturen, innrømmer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magne Turøy

Først slo hun nummeret til politiet. Deretter ambulansen. Begge steder fikk hun kun et opptattsignal til svar.

– Da skjønte jeg at det var noe alvorlig galt. Det skal jo ikke være opptatt på de numrene der. Men jeg var aldri redd. Jeg visste at jeg ville få hjelp til slutt.

Dermed ble hun liggende og vente. Og vente. Først etter mer enn tre timer kom strømmen tilbake, og hun fikk igjen utløst trygghetsalarmen. Det bar rett til Haukeland, men Anne-Marie var heldig og har sluppet unna fallet uten varige skader.

– Sint og redd
BA møter 90-åringen, barnebarnet Tone Reimers Brakstad og oldebarnet Henrik Michal (6 måneder) på Storetveit sykehjem i Bergen fire døgn etter den dramatisk hendelsen.

I 14 dager skal Anne-Marie være her til hun kommer til hektene og endelig kan reise hjem til eldreboligen sin i Mårdalen.

Barnebarnet og resten av familien er skremt over det som skjedd.

– Vi blir både sinte og redde. Det er forferdelig ekkelt å tenke på hva hun har vært gjennom, sier Reimers Brakstad.

Hun mener at det er altfor dårlig at trygghetsalarmen blir slått ut av et strømbrudd.

– Det har jo hele tiden gitt oss en ekstra trygghet at hun har en alarm, men nå vet vi jo at det ikke holder. Det tror jeg ikke at det er mange som er klar over. Hva om det skjer igjen med henne eller andre i samme situasjon? Eller hva om hun hadde fått et drypp eller hjerteproblemer? Det er for dårlig at man i 2011 ikke har noe backup-system, sier Tone Reimers Brakstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

– Det er et problem
Kommunaldirektør Finn Strand tror man i fremtiden kan få trygghetsalarmer som kombinerer både det mobile og det analoge nettverket.

Brakstad har ikke fått sin trygghetsalarm gjennom kommunen, men har kjøpt den privat gjennom firmaet Hjelp 24.

Men kommunaldisrektør i Bergen kommune, Finn Strand, bekrefter at også deres trygghetsalarmer er avhengige av det analoge telefonnettet.

– Men vi har også en backup. En gang i løpet av døgnet kjører sentralen en test opp mot trygghetsalarmen for å se at alt er som det skal, sier Strand til BA.

Han innrømmer at det faktum at alarmene er avhengig av det analoge nettet, er et problem.

– Jeg har sjekket opp i mot helsetjenesten i Fana, og ingen andre skal heldigvis ha opplevd noe lignende under strømbruddet tirsdag, sier Strand.

– Er systemet godt nok?

– Forhåpentligvis kan man i fremtiden få alarmer som kombinerer både det mobile og det analoge nettet.

Flere nyheter fra Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.