Gå til sidens hovedinnhold

Bydelen tråkker på festbremsen

Les Bydel Nordre Aker og Folkehelseinstituttets tips for en frisk russefeiring.

NORDRE AKER: Det har lenge vært en kjensgjerning at mange unge planlegger russefeiringen allerede ved opptellingen av konfirmasjonspengene. Mer overraskende er det kanskje at Bydel Nordre Aker allerede i oktober la ut Folkehelseinstituttets tips til russetiden på sine nettsider.

Klin kun med kjæresten!

Russen selv er vanligvis opptatt av fest og fanteri, men dersom de følger anbefalingene på bydelens nettsider, kan de få en dempet feiring. Bydelen advarer nemlig mot å dele sigarett eller ølflaske med andre, og oppfordrer til å bare kysse med kjæresten.

Ikke bare kan det være vanskelig å holde munnen sin borte fra andres spytt i russetiden, denne formaningen reduserer også antallet knuter russen kan ta. En eliteruss er som kjent ikke gnien med russekyssene.

Videre oppfordres russen til å å sove ut. Kroppen trenger hvile for å styrke motstandskraften. Men som de fleste tidligere russ, og lærere, nok kan bevitne, er en uthvilt 18-åring sjelden kost, ikke minst i russetiden.

Ikke bli for full!

Ikke rop og skrik så mye at du blir hes og halsen sår. Dette gjør slimhinnene mer mottakelig for infeksjoner, heter det på nettsidene.

Det er liten tvil om at slimhinner er viktig for russen, og noen ganger kan rop og skrik komme nettopp som følge av lystig slimhinnebruk.

Til sist trykkes festbremsen i bånn ved å oppfordre til ikke å drikke for mye alkohol. Når du er beruset vil nemlig dømmekraften reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

Mer utsatt for smitten

Siri Helene Hauge, lege ved Folkehelseinstituttet, forstår at noen av rådene kan være vanskelig å følge i russetiden. Men å unngå å dele sigaretter og flasker med andre, og å sove ut, mener kan kombineres med tradisjonell russefeiring, mener Hauge.

- Vi vet at dersom man kjører kroppen for hardt, er man mer utsatt for smitten, sier Hauge.

Nordre Aker Budstikke ønsker neste års avgangselever en trygg russefeiring!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien