Byen Google glemte

Foto: TOUSSAINT KLUITERS (EPA)

Innbyggerne i Halmstad føler seg forbikjørt av Google-bilen.

22.01.10 23:28

I Googles karttjeneste finnes en funksjon som heter Street View - eller «på gateplan» som det kan oversettes til. Her kan man se og navigere mellom gatene i første persons perspektiv. Tjenesten er mulig takket være spesialutstyrte fotobiler som tar bilder av gatene.

Det er denne bilen innbyggerne i den svenske byen Halmstad ikke er så fornøyd med. Mens ytterkantene av byen kan ses fra gateplan, er hele bykjernen er forbikjørt - bokstavelig talt.

LES OGSÅ: Denne bilen tar bilde av huset ditt

- Bare kjørt gjennom

I et omfattende prosjekt har Google i Sverige den senere tid kartlagt hele 28 svenske byer. Google samarbeider blant annet med Visit Sweden, og tjenesten har blitt særlig godt mottatt av turistbyråene, melder TV 4 via sin nettside Nyhetskanalen.

Google innrømmer at bilene ikke har rukket over alle steder.

- På visse steder har ikke sjåførene kjørt gjennom hver eneste gate. De forsøker å kjøre i de større gatene, men noen steder har de bare kjørt gjennom, sier kommunikasjonssjef Andreas Svenungsson til gratisavisen Metro.

LES OGSÅ: Mobb kjeppjaget Google

- Vi er jo blant Sveriges vakreste

Ann Johansson i turistbyrået Destination Halmstad er ikke imponert.

- Vi er jo en av Sveriges vakreste steder, det er selvsagt at vi skal være med, sier hun til Nyhetskanalen.

Google kan ikke forsikre at Halmstads sentrum blir kartlagt på et senere tidspunkt. Isteden forklarer Svenungsson forglemmelsen bort med at været eller mørkets frembrudd kan ha vært årsaker til den uheldige forbikjøringen.

Street View ikke klart for Oslo

Til tross for at Googles biler kjørte gjennom Oslos gater allerede i juni 2009, er Street View fremdeles ikke tilgjengelig for Norges hovedstad.

LES OGSÅ: Her tar Google bilder av Oslo

- Det er alltid nærmest umulig å forutsi hvor lang tid det tar å ta bilder for Street View, siden det er mange ukontrollerbare faktorer involvert, foralte Googles pressetalsmann Thomas Jensen til Nettavisen da.

Han avviste også at ting tar lenger tid en antatt.

- Siden vi har sagt at vi vil kjøre til vi har de bildene vi trenger, så er selvsagt svaret nei på det.

Et halvt år senere kan det altså tyde på at bildene fremdeles ikke på plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.