*Nettavisen* Nyheter.

Byen mellom øst og vest

Kriger, handel og religioner har gjort Istanbul til en helt spesiell by. Ta sjansen på et møte med et kulturelt bindeledd mellom øst og vest.

07.01.06 08:00

(SIDE2): Første inntrykk av byen der vest møter øst er kaos. I et av verdens mest naturlige veikryss er det trafikken som skaper kaos og det merker man med en gang vår taxi snirkler seg fra flyplassen til hotellet.

Mer enn broen

Gjennom et passende lag med eksos ser vi allikevel utallige kupler og tårn på byens mange moskeer. Et synlig tegn på at to verdensdeler, to hav og to religioner har smeltet sammen til byen Istanbul i løpet av de siste 2000 år.

Byen er kanskje ikke hovedstaden i Tyrkia, men fortsatt så uendelig mye mer enn bare broen mellom øst og vest.

På høyden

Vi har funnet oss et sted for natten som ligger ganske sentralt i forhold til de fleste attraksjonene og historiske landemerkene. Nærmere bestemt på høyden av gamlebyen og den historiske halvøy, med utsikt utover både Bosborusstredet og Marmarasjøen.

Her er det gåavstand til det verdenskjente markedet Grand Bazaar, Hippodromen, den Blå moskéen, Hagia Sophia og Topkapi-palasset. Dette er byens desidert største severdigheter og på denne kalde tiden av året er det heller ikke så mange avskrekkende køer å forholde seg til.

Finn sidegatene

Gåavstand kan i dette tilfellet bety så mye. Det er gjerne gjennom sidegater og små omveier at man virkelig får oppleve Istanbul. Der det er mye trafikk er det gjerne også mange mennesker. Holder man seg bare borte fra de største innfartsårene er beina et behagelig fremkomstmiddel. Her støter man på noen av de 12 til 15 millionene som bor i byen.

Litt utenfor allfarvei er mange av de enorme moskeene nærmest helt fri for turister og det fargerike markedet ned mot Galata-broen, Misir Carsisi, brukes primært av byens beboere. Her er man også på god avstand fra teppeselgere og innpåslitne skopussere.

Til og fra alle de imponerende severdighetene i byen må man gjerne gå langs byens paradegate, men det er ingen vits å bruke for mye tid når inntrykkene av byen finnes gjennom sidegatene.

Kryss broer og grenser

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Istanbul er i seg selv en ganske stor by, men ikke større enn at man kan med tiden til hjelp komme seg lett fra Turistinformasjonen, mellom Hagia Sophia og den Blå moskéen, og «den nye byen».

På motsatt side av bukta Det gyllne horn er naturlig nok ikke det historiske suset like tilstedeværende, men en guide vi reiste rundt med kunne fortelle om gode tilbud for kjøpelystne.

Verdens viktigste by

Det er allikevel kulturelle kollisjoner gjennom flere tusen år som alltid vil sitte igjen når Istanbul er tema. Et snev av historieinteresse bør være nok til å ta turen og etter endt reise kan det bli vanskelig å ikke fordype seg mer.

I boken «Historier om Istanbul», skriver forfatter Thorvald Steen følgende i sitt forord:

«Hensikten med denne lille boka er å vise deg hvorfor du må se Istanbul. Her vil jeg skildre noen møter med mennesker som har lært meg hvorfor dette er verdens viktigste by. For mange i vår del av verden er dette en godt bevart hemmelighet. Dette er kanskje i seg selv en god nok grunn til å reise.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Muhammedanske munker virvler rundt i en ekstatisk dans på gulvet i Galata Dervish Lodge i Istanbul. Foto: Scanpix/AP Photo

Les flere reisesaker her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag