Gå til sidens hovedinnhold

- Byen min er borte

- Jeg har ikke hørt fra min bror, sier Arsenia Solstad og tørker tårene.

- Alt er borte, sier Arsenia (25) når hun forklarer hvor hjembyen hennes ligger.

Hun er bor i Hammerfest, men kommer fra Gamay i Northern Samar, med Stillehavet i øst. Tyfonen Haiyan kom brasende inn på øya med vindkast på over 75 sekunder og 6–5 meter høye bølger. Hjembyen til Arsenia ble ødelagt, skriver Finnmark Dagblad.

- De fleste husene er laget av kokostrær, alle i området ved sjøen er borte der hvor vi bor, sier hun trist.

Huset var hennes barndomshjem, og familien hennes bodde ennå der når Haiyan kom.

- Bekymret
- Jeg er veldig bekymret for min familie. Jeg vet hvordan det er å være i en liknende situasjon, det er grusomt å oppleve en tyfon. Det er ingen plass å gå, sier Arsenia.

Betongbygningene i Filippinene er ødelagte. Derfor tenker hun at kokostrær-husene ikke lenger eksisterer.

Ved landsbyen renner en elv, og dager med mye regn har tidligere ført til flom. Arsenia forklarer at hun har opplevd ille stormer, men aldri noe som kan måle seg med tyfonen.

- Jeg har opplevd mange, mange stormer siden jeg var liten, men ikke så sterk som denne monster-tyfonen.

Hun forklarer at hun ikke har sovet mye siden torsdagskveld.

- Det er så grusomt å se på nyhetene, når du ser ungene som er redde og hjemløse. Det er så hjerteskjærende, sier hun. Øynene hennes blir fuktige.

Tårene triller
Det fryktes at 12.000 personer er døde. Arsenia er knust over at så mange liv har gått tapt.

- Hjertet mitt er knust, det er hjembyen min som er blitt sånn, sier hun og ser på bilder fra Filippinene i ruiner.

- Spesielt tenker jeg på foreldrene som har mistet ungene sine. Når jeg ser på nyhetene, ser jeg foreldre som holder ungene sine i hendene. De har mistet dem.

Nesten uten stemme, fortsetter hun:

- Jeg kan tenke meg, å miste et barn må være kjempe tungt, sier hun og tørker vekk tårene.

Kommunikasjonsmangel
Nettet og alt av kommunikasjon er vekk i Gamay. Arsenia forklarer at folket der nede trenger mat, vann og medisiner, men at det blir umulig når bygninger og veier er ødelagte. I tillegg er prisene på matvarer doblet.

- Jeg fikk kontakt i ett minutt med mitt søskenbarn, og han sa med korte ord; «Vi trenger hjelp fra deg, vi har ikke mat, det koster dobbelt så mye, husene våre er ødelagte.» De vet ikke hva de skal gjøre, sier hun.

Hun sier hun vil overføre penger, men nærmeste minibank for innbyggerne i Gamay er fem timer unna.

- Min julegave til dem blir et hus. Kommunikasjonen er så svekket at ingen i hjembyen hennes kan sende et bilde som illustrerer ødeleggelsene.

- Håper han er trygg
Hun vil ha lysere tider.

- Det blir å ta tid og få alt på plass igjen, jeg håper det ikke kommer flere slike stormer, sier Arsenia. Men trist forklarer hun at de har 30 til 100 små tyfoner i Filippinene hvert år.

Hun vet at sine to søstre er evakuert, men broren har hun ikke hørt noe om.

- Det er forferdelig, jeg vet ingenting. Han har fire unger, sier hun og viser glade bursdagsbilder til Finnmark Dagblad.

Hun forteller at hun har et håp og en følelse av at han er trygg, men å ikke vite sikkert er tungt.

Veldedighetskonsert
Arsenia og ektemannen Arne Kjell Solstad ønsker å holde en veldedighetskonsert i samarbeid med den lokale Filippinske forening i Hammerfest. Inntektene skal gå til trengende familier i Filippinene.

Les flere saker i Finnmark Dagblad

Fortviler over ødeleggelsene
- Jeg skulle ønske alle filippinere kunne få bedøvelse i hjertet så vi kan slippe smerten

Helen Evensen fortviler over ødeleggelsene i hjemlandet, skriver Lofotposten.

Over 12.000 mennesker er døde og rundt 10 millioner mennesker rammet etter at tyfonen Haiyan traff Filippinene natt til fredag. Vinden er den sterkeste som noensinne har truffet land.

På Bøstad sitter Helen Evensen og følger med på TV-sendinger og sosiale medier fra hjemlandet.

- Det er så vondt. Det føles så urettferdig. For en måned siden ble området rammet av jordskjelv med mange døde. Fremdeles er det etterskjelv. Også skjer dette, sier hun.

Tårene har vært mange de siste dagene. TV-bildene fra hjemlandet har brent seg fast. En far som i sjokk bærer rundt på sin døde datter på seks år. En familie på mor, far og et lite barn som holder fast i hverandre. Druknet. En mor i bunnløs sorg etter å ha mistet mann og barn.

Samles i sorgen
Den filippinske foreningen i Lofoten har 28 medlemmer.

- Vi har ringt rundt til alle, og så langt er det bare ett av medlemmene som ikke vet hvordan det har gått med familien. Så slik sett har det gått bra med oss denne gangen. Men det gjør så vondt likevel, sier hun.

Foreningen hadde opprinnelig planlagt å ha sitt årlige julebord til lørdag.

- Det bruker å komme mange nordmenn. Vi har mat og dans, og har det kjempehyggelig, sier hun.

Foreningen vurderte å avlyse årets arrangement, men nå er det bestemt at det likevel vil gå som planlagt. Tragedien i hjemlandet vil likevel legge en skygge over festen.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å orke å danse. Men det er godt å treffes og være i lag, og snakke om det som har skjedd, sier hun.

Lager innsamlingsaksjon
Helen Evensen jobber som hjelpepleier på sykehjem i Leknes, og opplever stor støtte fra nordmenn.

- Alle spør hvordan det har gått med familien min hjemme. Det er vondt og godt på en gang. Jeg setter pris på at folk bryr seg, og er så takknemlig for alle som vil gi støtte og penger. Men samtidig gjør det så vondt å stadig bli minnet på alle som lider på Filippinene, sier hun.

Den filippinske foreningen i Lofoten vil arrangere innsamlingsaksjon en av de nærmeste dagene. Pengene vil bli kanalisert til hjelpetrengende gjennom organisasjonen Streetlight, som ble grunnlagt av nordmannen Erlend Johannesen i 2004.

Les flere saker i Lofotposten

Tyfonofre desperate etter hjelp
Utallige flaskehalser hindrer hjelpen i å komme fram til desperate tyfonofre. I byen Bogo på øya Cebu fikk hele nødhjelpsrasjonen til 70.000 mennesker plass på en liten varebil.

Under et ødelagt tak på en stadion i byen Bogo på øya Cebu peker ordfører Celestio Martinez på den stakkarslige beholdningen av nødhjelp onsdag ettermiddag.

- Det ser ut som at vi er blitt oversett, sier Martinez til Reuters.

I de fem dagene som har gått etter at monstertyfonen raserte sentrale deler av Filippinene har overskriftene stort sett omhandlet kaoset i og rundt byen Tacloban på øya Leyte. Men også andre steder, som i Martinez' by på nord på Cebu, gjorde den stor skade. Det dukker stadig opp nye områder med behov for hjelp.

Ikke oversikt
FN og myndighetene på Filippinene har fortsatt ikke skaffet seg total oversikt over skadeomfanget og behovet for hjelp etter den dødelige tyfonen Haiyan.

- Det er fortsatt områder og øyer vi ennå ikke har kommet til og fått vurdert situasjonen. Vi har veldig mye ufullstendig informasjon, men vi kan ikke sitte og vente. Vi har god nok oversikt til å komme med en appell, sier Jens Laerke, talsmann for FNs samordningsorgan for nødhjelp (OCHA), i Genève.

Etter naturkatastrofer som tyfonen Haiyan er det en strøm av FN-organer og nødhjelpsorganisasjoner som strømmer til for å hjelpe. Koordinering av hjelpen er derfor en svært viktig oppgave, og det er dette OCHA har ansvaret for sammen med lokale myndigheter.

Flyplass ødelagt
- Allerede lørdag hadde vi et team med kriseeksperter på bakken i Tacloban for å vurdere situasjon og etablere to baser, en på flyplassen og en inne i byen, forteller Laerke til NTB.

Ifølge talsmannen er den akutte hjelpen nå tilgjengelig, men utfordringene med å få hjelpen fram til tyfonofrene er enorm.

- I Tacloban for eksempel, er det fortsatt kun mulig å bruke flyplassen for militære fly som kan lande vertikalt.

- Veiene må ryddes for å få hjelpen fram og mange steder må det brukes båt. Vi ser på alle muligheter, legger han til.

Begravelse avbrutt
Snart en uke etter at tyfonen rammet sprer desperasjon og enkelte steder anarki seg.

Erlend Johanessen på barnehjemmet Streetlight i Tacloban forteller at situasjonen i byen har forverret seg. En av Johannesens ansatte ble truet med våpen onsdag da han skulle ut å skaffe vann.

Samme dag ble en planlagt massebegravelse avbrutt på grunn av skuddvekslinger.

- Vi hadde gjort klar en massegrav, og lastebilen sto klar med døde, men på grunn av skytingen kunne vi ikke fortsette, sier Alfred Romualdez, ordfører i byen Tacloban på øya Leyte, til nyhetsbyrået AFP.

Frykt for epidemier
Rettsmedisinere som var til stede, fikk beskjed av politiet om å trekke seg tilbake.

Forsinkelsen er et tilbakeslag for myndighetene som arbeider med å få samlet døde kropper etter tyfonen fredag. Situasjonen skaper bekymring for helsesituasjonen i området. Det er varme og regn og en sterk lukt fra likene, ifølge offentlige representanter. Frykten er stor for epidemier, og hjelpeorganisasjonene jobber på spreng for å hindre sykdomsutbrudd.

Det hersker fortsatt stor usikkerhet rundt dødstallet etter tyfonen. Onsdag ble det opplyst at minst 2.275 personer omkom.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken