RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byen som gjør deg bortskjemt

Sist oppdatert:
Dra til Vilnius og kom hjem som en ny person. Les mer.

(SIDE2):Litauens hovedstad, Vilnius, er ikke så liten som Tallin og heller ikke så travel som Riga. Vilnius er akkurat passe – og du blir garantert bortskjemt av å besøke denne koselige byen.

Shopping, kaffe og velvære fyller dagene dine i Vilnius.

Middelalderbyen har en rekke spa-steder, skjønnhets-og velværeklinikker og frisører. Så for en billig pris kan du i løpet av et par dager reise hjem med både ny garderobe og ny energi.

Utvalget og kvaliteten innen velvære er ganske likt tilbudene som finnes i Tallinn.

LES FRA TALLINN: Billig luksus 100 minutter unna

Kultur
Tiden da Litauen var et grått og trist østblokkland er definitivt over.

Du får egentlig bare lyst til å sette deg ned på en restaurant i et av Vilnius' mange gårdsrom når du kommer til denne intime byen. Nyte et glass vin, spise oliven og kikke på byens mange arkitektoniske stiler. Vilnius blir nemlig kalt barokkby, men det finnes også gotisk arkitektur, renessanse og andre stiler. Det er en blanding av de kulturelle bygningene, de hyggelige menneskene og byens rolige tempo som gir deg en avslappende følelse.

Denne stemningen gjelder spesielt for gamlebyen, som har utviklet seg rundt denne byens rådhus. Hovedgaten, Pilies gatve, strekker seg fra rådhuset til guvernørens slott. Siden Vilnius gamleby er enestående i sitt slag kom den i 1994 på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Uansett om du er interessert i historie eller ikke så blir du inspirert til å lese om bakgrunnen til denne middelalderbyen. Vi ruslet i gamlebyens brolagte gater i flere dager og oppdaget hver dag en ny sidegate eller et lite spennende galleri eller kirke. Det ble mye kaffe, lange lunsjer i sola og lesing om bygninger og historie i denne delen av byen.

Shopping
Litauens selvstendighet ble anerkjent av Sovjetunionen i august 1991. Siden den tid har Vilnius blitt mer moderne. Byen kan vise til store varehus av mer moderne karakter, fasjonable klesbutikker, men også de kjente kjedene som blant andre Zara, Diesel og Mango.

Kofferten fylles garantert opp av klær, sko, smykker, kunst, kanskje et designer-kupp, alkohol, kaffe og en del av det vanlige nipset. Det meste er rimelig for norske lommebøker i Vilnius.

Men du bør være våken i shopping-blikket, det er nemlig i de bortgjemte småbutikkene du gjør kuppene. Vi fant for eksempel en skjult klesbutikk der vi kjøpte kjole fra en russisk designer, til en overkommelig pris.

Skal du shoppe noe mer spesielt, som kunst, bruksgjenstander og håndlagde dukker, anbefales gamlebyen.

LES MER OM FERIE OG REISE HER.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere