THOMAS HEFTYES PLASS: – Dette er svært gammelt. Se her, Kristiania ElektrisitetsVerk, står det på risten, viser senioringeniør i Hafslund, Jørn Berntzen frem til Lokalavisen.

På Thomas Heftyes plass står et gammelt nedstigningstårn, som tidligere åpnet opp for en underjordisk verden til byens transformatorstasjoner.

De første av disse tårnene er fra 1912.

– Disse finnes det bare fem av i hele byen, opplyser informasjonssjef Kjersti Kirkeby. Det er mer vanlig med 1920-årgang på tårnene, eller enda mer moderne, fra 1950-tallet, forteller de.

Ekte gull

– De brukes bare til ventilasjon i dag, sie Berntzen som viser frem et nytt bronseskilt som er skrudd på tårnet.

Det er ekte gullmaling på ristene på tårnet, og fargene er satt tilbake til slik det var i 1912, får Lokalavisen opplyst.

Støpejernstårnene er massive og veier ekstremt mye. De er i tillegg et viktig minne for byen.

– Før var man ikke så flinke til å ta vare på slikt, men det er veldig spennende at vi gjør det i dag, sier Berntzen videre.

Tårn i hagen

Et av Hafslund sine tårn ble ivaretatt og støpt sammen (hentet fra en gammel container) av en tidligere ansatt i bedriften, og satt i mannens hage på Stovner.

– Vi ble for litt siden kontaktet av Slobodan, en gammel medarbeider, som ville gi oss dette gamle tårnet som han har satt sammen, sier Berntzen. Tårnet skal settes opp på Skillebekk, der dettidligere tårnet for litt siden ble meiet ned under arbeidene med trikkeskinnene i strøket.

De andre tårnene står i Colbjørnsens gate, på Skøyen og i Frognerveien. Tårnene ble formgitt av Stadskonduktørens kontor og ble tegnet av arkitekt Kristofer Lange.

I dag skal de rett og slett være med på å pryde byen, samtidig som de fungerer delvis som ventilasjon til de underjordiske anleggene.