Gå til sidens hovedinnhold

Bygård fra 1800 rives

Den gamle bygården i Grønlandsreiret 55 rives med stor sannsynlighet i løpet av kort tid. Dette etter gradvis forfall siden bygget brant så langt tilbake som i 2000.

GRØNLAND: Byantikvaren har hele tiden anbefalt en gjenoppbygging, men huseier har latt byggene stå urørt. Nå skal de altså rives.

Tilrådet gjenoppbygging

Dette er bygninger som ble skadet i brann for en del år siden, nærmere bestemt 2000. Etter brannen tilrådet vi sikring og gjenoppbygning, uten at dette har blitt fulgt opp. Nå er skadene så store at bygningen sannsynligvis må rives, noe vi til slutt har gitt vår aksept til, forteller Nils Anker, informasjonssjef hos Byantikvaren.

Det er Plan- og bygningsetaten som eventuelt vil gi den endelige rivingstillatelsen. Anker understreker at bygningene har stor historisk verdi.

Bygningene representerer en del av Christianias gamle forstadsbebyggelse fra tidlig på 1800-tallet. De lå ut mot en av hovedveiene inn til byen, i strekket fra Oslogate, og noe av det første man møtte i utkanten av byen. Vi har hele tiden hevdet at bygningene har vært viktige for forståelsen av byens historie, fortsetter han.

Når blir bygget eventuelt revet?

Det vet ikke vi. Men vi tilråder at bygningene blir gjenoppbygget i samme volum som de eksisterende bygningene. Dette for å forhindre at det skal være lønnsomt å la branntomter står og forfalle, sier Anker til Østkantavisa.

Usikkert

I dag er det Partner treningsstudio som holder til i lokalene. Daglig leder, Christian Egner, er ikke informert om hva som skal skje de nærmeste månedene og henviser videre til Jon-Ivar Bydal som er gårdeiers kontaktperson.

Dette er en bygning som eies av en av vår families bedrifter. Ring meg om et par måneder, så vet jeg hva som skal skje, sier han til Østkantavisa på telefon.

Parkering eller leiligheter?


Leiligheter. Vi ønsker oss ikke noe parkeringsplass her, avslutter han.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet