RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygde hus bare centimeter fra nabohuset

Omstridt: Det er dette huset på Lislebystranda 5, striden dreier seg om. Fra 15. februar foreslår rådmannen at huseier får dagsbøter på 500 kroner inntil huset er flyttet.
Omstridt: Det er dette huset på Lislebystranda 5, striden dreier seg om. Fra 15. februar foreslår rådmannen at huseier får dagsbøter på 500 kroner inntil huset er flyttet. Foto: Geir A. Carlsson (Fredrikstad Blad).
Sist oppdatert:
Foreslår dagsbøter på 500 kroner før det er endelig avgjort om huset får bli stående.

Torsdag skal planutvalget avgjøre om dagsbøter skal ilegges fordi huset på Lislebystranda ikke er flyttet. Senere skal politikerne avgjøre om huset skal få stå, skriver Fredrikstad Blad.

Rekkefølgen i saksbehandlingen må man trolig være politiker for å forstå, men også blant disse er det enkelte som klør seg i hodet.

Saken er den at huset i Lislebystranda ble oppført i strid med tillatelse gitt i 1998.

Etter en lang prosess, blant annet med klager fra nabo, opphevet Fylkesmannen i 2012, et tidligere vedtak fra planutvalget der bygget ble godkjent slik det nå står. Tiltakshaver påklaget, men fikk ikke medhold.

Fylkesmannen satte frist for «retting» – det vil si flytte eller rive huset – til 6. desember 2014.

Saken var oppe i planutvalgets møte i august i fjor, og Agnes Bossum (Frp), foreslo da en mindre vesentlig reguleringsendring tilpasset boligens beliggenhet. At saken ble oversendt administrasjonen for å vurdere dette for senere politisk behandling.

- Er forpliktet
Dette ble enstemmig vedtatt, men vedtaket er ennå ikke utført.

Mens man venter på en avgjørelse på om huset eventuelt kan bli stående, skal nå planutvalget ta stilling til om dagsbøter skal ilegges fordi huset ikke er fjernet.

Leder av planutvalget, Rune Fredriksen, Ap, forklarer dette slik:

- Dette er to forskjellige prosesser, og vi er dermed forpliktet til å følge opp Fylkesmannens avgjørelse om ulovlighet, sier Fredriksen til Fredrikstad Blad.

- Blir ikke det litt feil rekkefølge, da det ennå ikke er tatt stilling til om reguleringsendring er mulig, og huset kan få stå?

- Vi får forhåpentligvis en orientering om fremdriften i reguleringssaken, og når den kan komme til behandling. Den skal jo det. En mulighet er at planutvalget utsetter iverksettelse av dagbøter, eventuelt vedtar at disse skal tilbakebetales om det skulle vise seg at huset får stå, sier Fredriksen.

- Sommel
Frps Anita Vik vet ikke om hun skal le eller gråte.

- Dette blir for dumt. Helt utrolig at et forslag om dagbøter kommer på bordet nå. Her har ikke administrasjonen svart på planutvalgets vedtak fra august, til tross for at vi har etterlyst saken.

- Behandlingsrekkefølgen burde jo vært motsatt her.

- Vi kan ikke behandle byens innbyggere på denne måten. Vi må få vite om en mindre endring av reguleringsplan er mulig, og deretter ta stilling til det.

- Først da er det rimelig at huseier eventuelt kan ilegges dagbøter, sier Vik bestemt.

Ingeniørfirma Bygg og Anleggsservice, ved Asbjørn Haugdal, holder i saken for huseieren – som selv ikke vil kommentere saken.

Haugdal bare riser på hodet når han hører at det skal tas stilling til dagbøter.

- Skjønner ingen ting
- Dette er for meg helt uforståelig. Planutvalget har gjort en bestilling på et alternativ for omregulering til administrasjonen og senere politisk behandling. Dermed blir det helt feil å ilegge bøter for et hus som kanskje får stå, sier Haugdal.

- Ser man på strøket for øvrig, så ligger huset på linje med hoveddelen av bebyggelsen. Det samme gjelder mønehøyde. En tilpasning med en mindre omregulering bør derfor absolutt være mulig, mener Asbjørn Haugdal.

Skulle alt gå i huseiers disfavør, har Haugdal planen klar for hvordan huset kan flyttes.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere