RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygdebarn flykter fra nynorsk

Sist oppdatert:
Midt i tjukkeste nynorsk-land i Arna, ville bare en brøkdel av elevene ha nynorsk som hovedmål på skolen. Krisen førte til at rektorene ville tvangsinnføre nynorsk.

Av 529 påmeldte elever på førstetrinn ved skolene i Garnes og Lone i år, har bare 219 av elevene oppgitt at de ønsker undervisning på nynorsk. Det fikk rektorene ved skolen til å gispe.

Språkvalget førte til at foreldre ble innkalt til hastemøte, slik at skoleledelsen kunne informere om konsekvensene. For hvis ingen ville ha nynorsk frivillig, så måtte målformen tvangsinnføres som hovedmål.

Og loven fikk skylden. For den regulerer språkdelingen i skolen slik at hvis færre enn ti elever ved en skole ønsker å bruke skolens et av målene, så må hele skolen bruke skolens vedtatte hovedmål.

Ved Garnes skule utgjorde den frivillige nynorsk-gruppen sju elever. Ved Lone skule var det ni. Tre eller flere av bokmålsbarna ved skolene måtte derfor skifte over til nynorsk for å sikre bokmålsopplæring til resten.

- I etterkant av møtet har så langt tre foreldre skiftet. Nå har vi ti førsteklassingar som vil ha nynorsk, sier rektor Petter Tresselt ved Garnes skule til Bygdanytt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere