*Nettavisen* Nyheter.

Bygger egen kvinneby

Foto: Omar Salem (AFP)

Saudi-Arabia går nye veier for å få kvinner i jobb

13.08.12 19:58

Myndighetene i det svært lukkede og religiøse landet er i gang med byggingen av en egen by, kun for kvinnelige arbeidere, for å skape et arbeidsmiljø som er å tråd med kongerikets strenge reglement, ifølge TheGuardian.

- Jeg er sikker på at kvinner nå kan demonstrere sin effektivitet på mange områder, og klarlegge hvilke industrier som passer deres interesser, instinkt og evner, sier talsperson for selskapet Modon, Saleh al-Rasheed, som har fått i oppdrag å bygge kvinnebyen.

I en uttalelse legger selskapet til at «byggetomten er tilpasset kvinnelige arbeidere i et arbeidsmiljø som er i tråd med de Islamske sharialovene om kvinners privatliv.»

Planlegger fire byer
Byen, som skal bygges i den østlige provinsen Hofuf, blir den eneste av sitt slag, og på sikt ser myndighetene for seg å bygge fire lignende industribydeler kun for kvinner i hovedstaden, Riyadh. Her skal det kun være kvinnelige entreprenører, arbeidsgivere og ansatte.

Skillet mellom kvinner og menn er å regne som en naturlov i Saudi-Arabia, hvor kombinasjonen av Wahabi Sharia-lover og stammeskikker har skapt et ultrakonservativt samfunn, og landet er under konstant kritikk fra ulike menneskerettighetsgrupper.

Her må alle kvinner ha en mannlig verge, de får ikke lov til å kjøre bil og den politiske innflytelsen er nærmest ikke-eksisterende.

Innføringen av stemmerett til kvinner utsettes i forkant av hvert valg, selv om man fester lit til kong Abdullahs løfte fra i fjor om kvinnelig stemmerett ved valget i 2015.

Nødvendig
Forslaget om bygging av en slik by kommer fra en gruppe med forretningskvinner.

- Den nye industribyen burde ha et eget opplæringssenter for å hjelpe kvinner til å utvikle deres talenter og lære dem opp til å jobbe på fabrikker. Dette er helt nødvendig for å kunne arbeidsledigheten blant kvinner, sier en av kvinnene, ifølge den saudiarabiske avisen The Business Daily.

Målet er å øke kvinners økonomiske uavhengighet, og samtidig bevare skillet mellom kvinner og menn. Ifølge myndighetene ønsker man at kvinner får en viktigere rolle i landets utvikling.

Likevel er 15 prosent av arbeidsstokken kvinner, og flesteparten arbeider på arbeidsplasser kun sammen med andre kvinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.