RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygger eksorsisme-senter

Sist oppdatert:
Det gamle ritualet er på full fart tilbake i Europa. Nå vil prest bygge et senter for djevelskapen.

(YEYE): Den polske presten fader Andrzej Trojanowski har planer om å bygge det han kaller en «åndelig oase» som skal bli Europas første senter for eksorsisme - eller djevelutdrivelse. Ifølge Aftenposten er det kirkelige ritualet i sterk økning og på full fart tilbake i katolske områder i Europa.

Eksorsisme er kirkens ritual for å drive onde ånder ut av en plaget eller besatt sjel. Personen som gjennomfører en djevelutdrivelse, kalles en eksorsist. Det er ofte en prest eller en person med spesielle fullmakter eller ferdigheter, og i den katolske Kirke er det en biskop, eller en prest som er spesielt utpekt av biskopen, som skal utøve eksorsismen. Eksorsisten bruker religiøst materiell eller sakramentalie, slik som bønner, faste formler og besvergelser, kors og andre symboler, ikoner, amuletter og vievann. Eksorsister påkaller vanligvis overnaturlig kraft som skal drive ut demoner eller en annen ond ånd.

Vanligvis blir besatte personer ikke betraktet som onde i seg selv, eller ansvarlig for sine handlinger. Derfor er eksorsisme mer sett på som en kur enn en straff.

VIL HJELPE BESATTE: Eksorsisme går ut på å hjelpe mennesker man tror er besatt av onde makter. (Illustrasjonsbilde).

Filmatisert rituale
Demonutdrivelse er en sjelden begivenhet i Norge. Men man kan lese om utdrivelse av onde ånder både i Det nye testamente (Matt 8,28ff) og i ulike misjonsarbeid. Eksorsisme ble et svært populært tema etter den amerikanske skrekkfilmen «The Exorcist» som kom i 1973. Filmen sørget blant annet for at den katolske kirke i Chicago måtte ansette en eksorsist for å drive utdrivelse.

Eneste løsning
- Det er min livsoppgave å hjelpe disse menneskene, sier Trojanowski, som har arbeidet som djevelutdriver i fire år:

- Det finnes en gruppe mennesker som ikke kan få hjelp på andre måter, og som trenger fred, sier han ifølge avisen.

I Polen er omkring 70 prester i tjeneste som utlærte djelevutdrivere i dag, og i Italia er det hele 300 aktive eksorsister. Økningen i antall djevelritualer oppmuntres av Vatikanet, som i 1999 formelt reviderte og opprettholdt den katolske kirkes eksorsismeritual for første gang på nesten 400 år.

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her

(Kilde: Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere