Det ble i helgen klart at Høyre vil gjeninnføre forbud mot tigging. Oslo Ap, med Jan Bøhler i spissen, har allerede fattet et vedtak som åpner for forbud, men saken er ikke behandlet ferdig av Ap sentralt og i regjeringen.

Frp og Senterpartiet ønsker også et tiggeforbud over hele Norge.

I Kristiansand derimot har formannskapets flertall - Ap, Venstre og KrF - vedtatt at det skal bevilges 300.000 kroner til bygging av toaletter og dusjer til byens utenlandske tiggere.

- Det er snakk om et enkelt sanitæranlegg som dekker basale menneskelige behov. Dusj- og toalettfasilitetene skal finansieres av kommunen og drives på dugnad av frivillige organisasjoner, sier Venstre-politiker Dag Vige til Nettavisen.

- Burde fått bolig og jobb
Prosjektet skal ha en forsøksperiode på et år. Vige mener likevel ikke at tilbudet er en optimal løsning.

- De utenlandske tiggerne burde fått ordnede boforhold og mulighet til å jobbe, sier han.

- Så du tror ikke et slikt dusj- og toalettanlegg vil kunne tiltrekke seg flere utenlandske tiggere?

- Nei. Jeg tror det å få mulighet til å gå på do eller vaske seg vil føre til en strøm av nye tiggere i Kristiansand. Flere byer burde gjøre som oss, sier han.

Daglig leder Kolbjørn Gunnarson i Kirkens Bymisjon i Kristiansand, en av de frivillige organisasjonene som skal drifte sanitæranlegget i byen, er i likhet med Vige glad for at tiggernes nødsituasjon nå blir tatt på alvor.

- Vi syns dette er positivt. Det er snakk om mennesker i reell nød. Vi er i mot et tiggeforbud og ønsker heller å gå i dialog med de utenlandske tiggerne, slik at vi kan forsøke å løse de mange problemstillingene med hensyn til denne utsatte gruppen, sier han.

- Klassedelte toaletter
Åse Michaelsen (Frp), stortingsrepresentant for Vest-Agder, mener Kristiand kommune gjør romfolket en stor bjørnetjeneste ved å finansiere egne dusj- og toalettfasiliteter.

- Frp mener dette er helt feil ressursbruk. Det er alvorlig at kommunen nå tilrettelegger for utenlandske tiggere ved å opprette egne dusj og toaletter. Vi sender ut et signal om at det er ok å komme hit å tigge. Resulatet vil bli langt flere utenlandske tiggere i Kristiansand i sommer, sier Michalelsen til Nettavisen.

Hun peker på at det allerede finnes offentlige toaletter i sentrum som kan brukes av alle.

- Er det da riktig å opprette egne toaletter for romfolket? Blir ikke dette langt på vei klassedelte toaletter og apartheid? spør hun retorisk.

Michaelsen er i tvil om toalettene vil ha den effekten kommunen håper på.

- Romfolket er et omreisende folk som lever primitivt og er vant til å gå på do bak en busk. Derfor tror jeg ikke disse brakkene vil løse noen ting. Dag Vige lever i sin egen lille boble og ser ikke forholdene slik de faktisk er. Deler av romfolket er innblandet i menneskehandel og prostitusjon. Vi vet også at familiemedlemmer tidligere har lånt ut og byttet barn for å dra på turne i Norge. Det viktigste vi kan gjøre er å styrke innsaten i tiggernes hjemland, mener hun.

Avvist i Oslo
Oslos Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) forteller at forslaget om å opprette sanitæranlegg for tiggere ble reist i hovedstaden fjor sommer, uten at det gikk i gjennom.

- I forhold til problematikken knyttet til utenlandske tiggere tenker jeg at det kan være ulike tilnærmninger i forskjellige kommuner. Vår begrunnelse for å avvise dette forslaget var at vi mente det kunne føre til økt tilstrømming. Vi ønsker ikke å tilrettelegge for at flere blir fraktet hit, sier Røsland Berger.

Han forteller at kommunen nå avventer incentivene regjeringen har varslet at skal komme før sommeren.

- I tillegg er vi bekymret for at rekordmange utenlandske tiggere vil fraktes til Oslo i sommermånedene. Vi vet at det normalt kommer flere når det blir varmere temperaturer, sier Berger Røsland.

- Nedverdigende
Da tigger-toalettene i Kristiansand først ble omtalt i Fædrelannsvennen for to uker siden, reagerte yrkessjåfører sterkt på at tiggere nå får noe de selv har etterlyst i flere år.

- Det er helt horribelt at tiggere skal få tilgang til dusj og toalett, mens vi ikke får det. Det oppleves som om vi er lengre nede på rangstigen enn tiggerne. Det er nedverdigende, uttalte leder i Norsk Yrkessjåfør Allianse, Heine Skyvulstad til avisen

- Når du kjører tungtransport sover du i bilen, og du har ikke tilgang til dusj eller toalett. Med så mange yrkessjåfører på veien er det umulig at alle parkerer utenfor hotell om natten, forklarer Skyvulstad.

Her kan du lese noen av sakene til Nettavisen fra i fjor om sanitæranlegg for tiggere i Oslo: