Se video øverst: Valhammer gir bergenserne en oppløftende beskjed like før jul.

Bergen kommune har hatt strenge tiltak i flere uker, hvor det aller meste har vært stengt. Det har også vært strengt med hvor mange som har kunnet samles i private samlinger. Nå vil Bergen kommune lette litt på tiltakene, fordi de ser resultater av den sosiale nedstengingen.

Les også: Nytt koronarelatert dødsfall i Bergen

- Siden i går er det registrert fem nye tilfeller i Bergen. FHI definerer et område med høyt smittetrykk, hvis man har 100 per 100.000 innbyggere, men nå har vi 39 smittede per 100.000. Dermed ligger Bergen godt under FHIs grense for høyt smittetrykk, sa Valhammer innledningsvis.

- Vi tester flere og antallet går ned. Bergensere har gjort en god jobb. Det skal alle ha en stor takk for, la han til.

Nasjonale tiltak

Dermed sa Valhammer at julefeiringen vil gå etter de nasjonale tiltakene.

- Men vi skal ikke senke skuldrene enda. Vi må forvente å få en oppsving i smitten i januar. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi følger smittevernreglene. Disse generelle reglene gjelder også julen. Kjenner du symptomer i julen, så må du bli hjemme, fortalte byrådslederen.

Helsebyråd Beate Husa fortalte at det ikke blir lett å forutse veien videre, og at det er derfor er vanskelig å sammenligne ulike smittebølger.

- Vi frykter at smitten kan øke etter nyttår, så da må vi være klare til å innføre lokale tiltak raskt.

Vaksinering

Husa snakket også om vaksineringen i Bergen som vil komme i gang fra og med januar.

- De eldre på sykehjem og over 65 år vil bli prioritert først. Kommunen har kommet langt i planleggingen, men alt er ikke spikret enda, sa helsebyråden.

- Og riktig god jul og et mest mulig koronafritt 2021, avsluttet byråden fra Krf med.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen sa at bergenserne må fortsatt følge smittevernreglene på ubestemt tid fremover, fordi det er fortsatt smitte i samfunnet.

Hansen snakket også om økt reisevirksomhet og sosialt samvær som man forventer i julen.

- Smitten kan øke en del igjen, men den kan også være moderat. Det viktigste er å holde seg hjemme, hvis man har symptomer. Og man skal følge de andre smittevernreglene, så vask hendene, hold avstand og begrens nærkontakter til et minimum, sa overlegen.