Gå til sidens hovedinnhold

Byrådet skeptisk til heroinutdeling

KrF kommer til å gå i baklås på forslaget om heroinutdeling.

Blant lekkasjene som er kommet fra helseutvalget ledet av Thorvald Stoltenberg er meningen om at Norge bør tilby heroinassistert behandling til narkomane.

Dette skal gjelde for grupper hvor andre løsninger ikke har hjulpet frem. Flere andre land, som Sveits, Tyskland og Danmark har allerede innført lignende prosjekter. Mens forrige helseminister Bjarne Håkon Hanssen uttrykte seg positiv til dette, er hans etterfølger Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) uttalt skeptisk.

Behandle
Den skepsisen deles av helsebyråd Christine Meyer (H) i Bergen, skriver Bergensavisen.

Hun ønsker ikke å uttale seg for eller mot heroinassistert behandling før hun har lest utvalgets rapport. Et ja til gratis heroin fra byrådet virker uansett rimelig usannsynlig i all den tid H sitter i byråd med KrF. KrF har kategorisk avvist slike forslag tidligere.

- Nettopp derfor må vi ta en grundig debatt om dette i byrådet før jeg uttaler meg. Man kunne for eksempel innta en holdning der man er positiv til forslaget, men at man ikke ville prioritert det.

Sistnevnte løsning er den hun selv heller mot.

- Erfaringer fra andre land, som Danmark, er at det er ganske krevende å få tak i legal heroin. Det er ganske dyrt, og her må man vurdere hvor man ønsker å sette inn pengene.

Meyer peker på at det er knapphet på behandlingsplasser i Norge i dag.

- Skal vi bruke ressurser på legal heroin eller flere behandlingsplasser? For meg er det behandlingsplasser som er den største knapphetsfaktoren, sier hun til Bergensavisen.

Feil innstilling
Den innstillingen skuffer Alf Helge Greaker, som er leder for Bergen Venstre.

- Det ene utelukker ikke det andre. Dette er det samme som å si til en pasientgruppe at; «ja, du får plass, men du får ikke den medisinske rehabiliteringen som er aktuell for å hjelpe deg».

Venstre har programfestet at de ønsker å gå inn for heroinassistert behandling.

- Det er viktig å presisere at dette skal gjelde for enkelte grupper. Dette er kun for dem hvor andre løsninger ikke har fungert.

Les flere saker på Bergensavisen

Kommentarer til denne saken