*Nettavisen* Nyheter.

Byrådet «vant i Lotto»

- De har vunnet i Lotto, sier leder i komiteen for finans, kultur og næring, Terje Ohnstad (Ap) om kommuneregnskapet for 2005, som viser et overskudd på 445 millioner.

13.02.06 15:41

- Det er omtrent som de har vunnet i Lotto, sier Arbeiderpartiets Terje Ohnstad om kommuneregnskapet for 2005. Finansbyråd Henning Warloe kunne presentere et overskudd på 445 millioner kroner da han la fram regnskapet i helgen.

Terje Ohnstad var en del av den administrasjonen som i 2003 la fram et tilsvarende regnskap som viste minus 530 millioner.

- Forklar hvordan et overskudd på en halv milliard kan være et resultat av flaks.

- De var heldig med kostnadene til pensjoner. Det ble gitt anledning til å føre kostnadene på en slik måte at de ikke havnet på resultatet. Det utgjør hele 230 millioner i forskjell.

- Men like fullt er det over 200 mill i pluss mot 500 i minus for dere.

- Nei, hadde vi hatt den anledningen ville vi hatt kun 300 mill i underskudd.

- Så du vil trekke fra begge steder?

- Ja, det må du.

- Men likevel, om det er riktig vil det fortsatt være en halv milliard i forskjell på resultatet i 2003 og 2005 uten at befolkningen merker noen forskjell på tjenestene av vesentlig art. Har dere surret vekk den halve milliarden?

- Nei, de har også vært heldig med skatteinngangen, det er blitt lavere pensjonskostnader for eksempel.

- Men, synes du de har gjort en god jobb?

- Jeg vil si at det er positivt at driften nå er i balanse.

- Er det så vanskelig å si at noen har gjort en god jobb?

- Jeg synes det er positivt at kommunens drift nå er i balanse, men det er ikke det samme å betale 2200 for SFO i stedet for 1800, og det er ikke positivt at en må betale mer for kulturskolen, sier Terje Ohnstad, Arbeiderpartiets leder i finanskomiteen.

Mer effektive
- Vi har vært heldige med pensjonsbiten, men vi har først og fremst drevet mer effektivt enn byrådet før oss. Vi har blant annet skåret ned med et par hundre årsverk uten å erstatte dem, noe som sparer kommunen for 100 milliorner kroner hvert år fremover, sier finansbyråd Henning Warloe til iBergen.no.

- Vi har vært flinke til å gjøre det vi sa vi skulle gjøre. Vi har flyttet stillinger over i tjenestelevering heller enn administrasjon. Vi har omroganisert, nedbemannet og skaffet nytt økonomistyringssystem som gjør at vi har mye bedre kontroll.

- Det verste som kan skje nå er at vi tror vi har så mye penger at vi kan bruke fritt. Vi har fremdeles 450 mill i underskudd som det vil ta tre år å bli kvitt. Det er ikke slik at vi nå kan levere 450 mill i overskudd hvert år, truer Henning Warloe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.