Gå til sidens hovedinnhold

Byrådet vil eie 20 prosent av Oslo-boliger

Oslo-byrådet vil bygge nye boliger og eie dem sammen med deg. - Banebrytende løsninger, mener byråden for byutvikling.

PILESTREDET (Nettavisen): Det rødgrønne byrådet i Oslo la mandag fram sitt forslag til en ny boligpolitikk for Oslo.

- Prisstigning har ført til at det er langt flere grupper enn tidligere som har vanskelighet med å komme inn på boligmarkedet, og flere henvises til leiemarkedet, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på pressekonferansen.

- Boligprisene er nå så høye at selv folk med middels inntekt ikke har råd til å kjøpe seg bolig, og det ønsker vi i byrådet å gjøre noe med, påpekte han.

Johansen fortalte at byrådet vil jobbe for at flest mulig skal ha mulighet til å eie sin egen bolig.

- Det ligger også et stort ansvar på statlige myndigheter, og de gjør etter mitt syn ikke nok, sa han.

- Banebrytende

Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG), uttrykte også sin bekymring for hovedstadens skyhøye boligpriser.

- Det har blitt alt for vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet Oslo, og det kan ikke løse dette problemet med de samme løsningene man har prøvd i tiår etter tiår, sa Marcussen.

Hun sa at de er nødt til å komme med nye løsninger for å snu denne utviklingen.

- Vi ser at det er nødvendig med nye politiske grep for å etablere flere nye veier inn på boligmarkedet. Det vi nå legger frem i dag er en forsiktig start, men prinsippene er banebrytende, sa hun.

Les også

Kjendisregissør selger strandeiendom til 24 millioner

Hovedmålene til byrådet for boligpolitikken er at flere skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig, og å sikre økt stabilitet og forutsigbarhet i leiemarkedet.

- Vi lanserer flere pilotprosjekter for å teste ulike løsninger, sa Marcussen.

Hun fortalte at de har kartlagt boligsituasjonen, og har hentet inn erfaringer og virkemidler innen offentlig boligpolitikk i andre norske kommune og i andre land.

- Arbeidet med pilotprosjektene skal nå settes i gang umiddelbart. Vi skal nå i gang med mulighetsstudier for å konkretisere prosjektene: vurdere tomtealternativer og utføre kostnadsanalyser, sa Marcussen.

Vil eie 20 prosent

Erfaringer fra pilotprosjektene vil gi grunnlag for å beslutte om de skal videreføres i en utvidet boligpolitikk, der et av kriteriene er at de ikke skal kreve store kommunale subsidier.

De tre tiltakene byrådet setter igang er:

  • Innsats for leie-boliger.
  • Etablererboliger.
  • Leie til eie-boliger.


Målgruppen for etablererboliger vil primært være grupper som har vanskeligheter med å skaffe tilstrekkelig egenkapital for å få banklån til kjøp av bolig.

- Dette er en ny inngang til eiemarkedet som innebærer at kommunen og boligkjøper eier boligen sammen. Kommunen bygger og selger boliger og beholder kommunalt eierskap i en viss andel av boligen, for eksempel 20 prosent. Boligkjøper eier da 80 prosent og kjøpsprisen blir dermed 80 prosent av markedspris, sa Marcussen på pressekonferansen.

Les også

Slik blir den nye loven om boligsalg

Piloten skal teste ut hvordan kommunen kan få ned byggekostnadene med mål om at byggekostnadene skal ligge på 80 prosent av markedsverdi

- Boligkjøper kan selge boligen videre og få dermed med seg den reelle prisveksten på sin andel. Boligkjøper kan selge boligen videre til markedspris og får dermed med seg den reelle prisveksten, mens kommunen beholder eierskap i sin andel, sa hun.

Les også

Nordea om boligprisene: – Nå er det kjøpers marked

- Over hele byen

Planen er å bygge etablererboliger over hele byen, både i øst og vest.

Men byrådet har ikke landet på konkrete adresser ennå, men både Hagegata på Tøyen og tomter i Frognerkilen kan være aktuelle.

- Etablererboliger-løsningen som vi ønsker å teste ut likner også på OBOS sin bostart-løsning. Denne innebærer at boliger selges til en nedsatt pris mot at OBOS får retten til å kjøpe den tilbake når kjøper ønsker å selge, sa Marcussen.

Les også

Sjeføkonom: Ingen fare for boligkrakk

Johansen: - Helt vanlige folk

Raymond Johansen sier til Nettavisen etter pressekonferansen at målet er å hjelpe «helt vanlige folk» med å komme inn på boligmarkedet.

- Vi vil hjelpe helt vanlige folk, som deg og meg. De som faller litt mellom to stoler. Du har de som må ha hjelp fra kommunen, og de som kommer inn på boligmarkedet. Og de som år etter år leier, som ikke har råd til å etablere seg, sier Johansen.

Han viser også til at en del i dag ønsker å bo i Oslo, men som blir tvunget til å etablere seg utenfor byen der boligprisene er lavere.

- Hva mener du har gått feil med boligmarkedet?

- Veldig mye i boligmarkedet er også riktig. Mange eier sin egen bolig, men etter hvert har jo boligen også blitt et spekulasjonsobjekt. I dag er det 16 prosent som eier boliger i Oslo som er en sekundærbolig. Jeg mener jo at samfunnet som helhet ikke er tjent med at en så mye av kapitalen brukes på eiendom og boligmarkedet, sier Johansen, og påpeker:

- Men det er så attraktivt. Vi håper at når vi går inn å gjør noe her, hvis vi greier å skalere det opp og det blir et visst volum av det, så har jo det stor betydning og kanskje kunne påvirke markedsnivået, sier han.

- Så dere tror dere vil få ned boligprisene i Oslo?

- Ja, det håper vi på sikt, selv om det ligger litt fram i tid, sier Johansen.

- Utleie til lavere pris

Tiltaket byrådet har kalt leie til eie-boliger, innebærer at husleien i praksis blir nedbetaling på boligen, og at leietaker dermed kan kjøpe boligen på sikt.

I tillegg vil de tilby leieboliger til sårbare mennesker som leier bolig i dag.

- Her ønsker vi å tilby utleieboliger til en lavere leiepris enn det som er vanlig, opplyste Marcussen på pressekonferansen.

Prisreduksjonen skal ifølge byrådet oppnås ved at bygge- og vedlikeholdskostnadene holdes nede, og at beboerne utfører enkle drifts- og vedlikeholdsoppgaver.

Kommentarer til denne saken