Gå til sidens hovedinnhold

Byrådskaoset i Oslo slår ut på fersk måling: Disse sikrer seg stortingsplass

Oslo-måling:

Rødt og MDG er like store i Nettavisens Oslo-måling. Men verre går det for Frp.

Både Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Rødt går fram i Nettavisens ferske stortingsmåling for Oslo fra Sentio.

Framgangen kommer to uker etter at det rødgrønne byrådet valgte å gå av, da det ble flertall for et mistillitsforslag mot miljø og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

- Etter mistillitsdramaet ser det ut til at både MDG og Rødt tjener på oppmerksomheten. Med tanke på sperregrensen nasjonalt, er det avgjørende for begge med gode resultater i Oslo, sier Sentios tallknuser, Martin Stubban, til Nettavisen.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Les også: Lan Marie Berg langer ut mot Frp og Rødt: - Vi lar oss ikke herse med

I målingen er 800 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 25. til 30. juni, og har en feilmargin fra til 1,0 til 3,5 prosent.

MDG mest fram

Mest fram av de to partiene går MDG, som får en oppslutning på 8,4 prosent. Det er fram 1,4 prosentpoeng fra Nettavisens Oslo-måling i mars.

Gunnar Stavrum: Norge kan få den rødeste regjeringen siden før andre verdenskrig

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville MDG fått inn både Lan Marie Berg og tidligere stortingsrepresentant Rasmus Hansson på Stortinget.

- Vi har endret hovedstaden for alltid. Nå skal vi endre Norge. Dette er enda en god måling som viser at Oslo-folk er klare for et stort MDG også på Stortinget, sier Berg til Nettavisen, som har lovnadene klare om hun får stortingsplass:

- Vi skal gjøre det lett å velge miljøvennlig, enten det er sunn vegetarmat, nattog til Europa eller elbil i distriktene. Og slik vi har utfordret fossilbilen i storbyene, skal vi nå utfordre oljenæringa ved å satse på nye grønne arbeidsplasser.

Den avgåtte MDG-byråden håper at de skal havne på vippen.

- Sist stortingsvalg var MDG noen få tusen stemmer unna å havne på vippen. Da kunne vi allerede hatt en grønnere regjering som var godt igang med det grønne skiftet, og ikke styre på Frps nåde slik som Høyre og Venstre nå gjør, sier hun.

Til sammenligning fikk MDG 6 prosent av stemmene i Oslo i stortingsvalget i 2017.

Her er resultatene for alle partiene:

- Forhandle med Berg

Men Rødt, som sørget for flertall for mistillitsforslaget i bystyret, er nå like store som MDG. Partiet får 8,4 prosent, som er fram 0,4 prosentpoeng fra mars.

Et slikt resultat kan bety hodebry for Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som absolutt ikke ønsker noe samarbeid med de to småpartiene.

- Dette resultatet betyr også at Vedum og Støre kan måtte belage seg på å forhandle om regjering og budsjett med Bjørnar Moxnes, Lan Marie Berg og Rasmus Hansson, sier Stubban om kaoset som kan oppsto etter valget.

Les også: Støre avviser å danne regjering med MDG eller Rødt

Rødt: - Ikke eneste som er lei

Rødt er som MDG inne med to mandater på Stortinget fra Oslo, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og partiets andrekandidat til stortingsvalget, Seher Aydar.

- Jeg må jo si at dette er kjempedeilig, og det føyer seg inn i en trend der jeg tror flere og flere ser at Rødt trengs på Stortinget med flere enn Bjørnar Moxnes, sier Aydar til Nettavisen, og påpeker:

- Jeg er nok ikke den eneste som er lei av at vanlige folks problemer overses, mens de aller rikeste får alt de peker på. Jeg tror at spesielt for Oslo-folk, der arbeidsledigheten bare øker og mange sliter med å skaffe et sted å bo, så tror jeg det blir viktigere.

Les også: Rødt i Oslo går for mistillit mot Lan Marie Berg

- Dere går fram etter mistillitsforslaget mot byråd Berg, der dere i Rødt ble tungen på vektskåla og felte henne. Hvor mye tror du det har å si for resultatet?

- Det føyer seg inn i en trend der vi gjør det ganske bra over tid både i Oslo og nasjonalt. Jeg tror dette først og fremst handler om at folk ser at Rødt trengs for å sikre en politikk som får ned forskjellene - og så tror jeg folk ser at Rødt er til å stole på, sier hun.

I forrige stortingsvalg fikk Rødt 6,3 prosent av stemmene i Oslo.

Ta Nettavisens partitest her

Ap lekker til Rødt

De to største partiene i hovedstaden, Høyre og Arbeiderpartiet, er også omtrent like store i målingen. Arbeiderpartiet får en oppslutning på 25 prosent, mens Høyre får 25,7 prosent. Størst er nedgangen for Høyre, som faller hele 3,3 prosentpoeng fra mars - mens Arbeiderpartiet går fram 0,1 prosentpoeng.

Sammenlignet med stortingsvalget i 2017, er imidlertid fallet størst for Arbeiderpartiet. Partiet fikk da 28,4 prosent av stemmene i Oslo, og ligger nå 3,4 prosentpoeng bak det resultatet. Høyre går også litt tilbake fra stortingsvalgresultatet, fra et valgresultat på 26,4 prosent (-0,7).

- Det er nærmest dødt løp mellom Ap og Høyre i hovedstaden. Begge kjemper for å holde på velgerne sine. Ap lekker flest velgere til Rødt, deretter til MDG. Høyre lekker flest til MDG, deretter Sp, forteller Sentios tallknuser.

Arbeiderpartiet ville beholdt sine fem stortingsrepresentanter fra Oslo, mens Høyre ville mistet en av sine, og gått fra dagens seks til fem.

- Tett og jevnt

Arbeiderpartiet likevel fornøyd, selv om de ligger dårligere an enn stortingsvalget.

- Dette er en god måling for Arbeiderpartiet. Selv om vi fortsatt ligger litt etter valgresultatet i 2017, har vi vokst bra de siste månedene og ligger godt over kommunevalget i 2019. Målinga bekrefter også at stadig flere vurderer Arbeiderpartiet når de skal bestemme seg for hva de skal stemme, sier Aps fylkesleder i Oslo, Frode Jacobsen, til Nettavisen.

Jacobsen understreker samtidig at det er lenge igjen til valgdagen 13. september.

- Vi håper vi fram til valget kan få snakke mer om vår politikk og hvorfor det er nødvendig både for Oslo og landet å få et regjeringsskifte, sier han, og legger til:

- Vi ser på denne målinga at kampen om å bli Oslos største parti er tett og jevn. Vår ambisjon er å bli størst i Oslo og få seks mandater valgt inn på Stortinget. Målinga bekrefter at det er innen rekkevidde. Det gir motivasjon før den intense valgkampen.

Fylkeslederen tror mange i Oslo også har sett at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har styrt byen godt gjennom koronapandemien, som igjen påvirker resultatene.

Les også: Ap-veteran tror Raymond kan få en betydelig tung statsrådspost

Smell for Frp

Verre går det imidlertid for Fremskrittspartiet i Oslo, som går tilbake 2,7 prosentpoeng fra målingen i mars, til et resultat på 6,5 prosent.

- Frp sliter i hovedstaden, og det lekkes til «andre partier». Partiet kan ikke være bekjent av å være hovedstadens 6. største parti, sier Stubban.

Med et slikt valgresultat ville partiet kun fått inn én stortingsrepresentant fra Oslo, partiets førstekandidat og nåværende stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

- Vi gjorde for mange kompromisser i regjering og nå blir vi helt fortjent straffet av velgerne. Men tiden for svake kompromisser er forbi. Så dersom velgerne ønsker et parti som er ærlig og tydelige i forsvaret av nasjonal selvråderett, stans i ikke-vestlig innvandring og tydelige krav til integrering finnes det kun ett alternativ, sier Tybring Gjedde til Nettavisen.

Det var Frp som fremmet mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg i Oslo bystyre.

Bøhler inne: - Veldig glad

Men et parti som kan juble, er Senterpartiet, som får et resultat på 4,4 prosent. Det er fram 1 prosentpoeng fra mars - og 2,3 prosentpoeng fram fra forrige stortingsvalg.

Resultatet ville gitt partiet én stortingsrepresentant fra Oslo, for første gang på 27 år. Den plassen ville gått til tidligere Ap-politiker Jan Bøhler, som byttet parti i fjor.

- Jeg er veldig glad for de lovende målingene som er i Oslo etter at jeg gikk over fra Arbeiderpartiet i oktober i fjor. Jeg merker det på gata også når jeg er rundt omkring, at jeg får veldig mye hyggelige tilbakemeldinger fra folk, sier Bøhler til Nettavisen.

Les også: Sp-topper til kamp mot utslippsfrie soner i Oslo sentrum

Bøhler mener Senterpartiet også har et større potensiale i Oslo.

- Det er en god del som ikke har fått med seg ennå har jeg har gått over til Senterpartiet, for det er ikke alle som følger med på politiske debatter i media. Så jeg har blod på tann, og tror vi har en del å gå på, sier han.

Også Senterpartiets fylkesleder i Oslo, Bjørg Sandkjær, er fornøyd.

- Jeg synes det er veldig fint at flere folk i Oslo tenker på Senterpartiet som det partiet som har de beste løsningene, sier Sandkjær til Nettavisen.

Hun trekker fram flere saker hun tror er årsaken til framgangen i hovedstaden, der særlig én sak har vært dominerende den siste tiden.

- Vi er veldig tydelig på at vi må bevare Ullevål sykehus, og at Aker sykehus må gjenoppstå som et lokalsykehus for Groruddalen - og det er en sak som engasjerer veldig mange, sier Sandkjær, som er partiets andrekandidat i Oslo.

SV suser fram

Et annet parti som også går fram i Oslo, er byrådspartiet SV, som får et resultat på 12,2 prosent. Det er fram 1,4 prosentpoeng fra Oslo-målingen i mars.

SV nå er større enn Ap i aldersgruppen under 30 år, mens MDG og Ap er jevnstore.

Verre går det derimot for KrF og Venstre, som begge går tilbake i Oslo. Verst er det for Venstre, som får et resultat på 5,6 prosent (tilbake 2,8 prosentpoeng). KrF får et resultatet på 1,8 prosent (tilbake 0,3 prosentpoeng).

«Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får 2,0 prosent.

Venstre flest usikre

Ifølge bakgrunnstallene til målingen, så er det Venstre som har flest usikre velgere. 19,7 prosent av de som stemte på partiet ved forrige stortingsvalg, svarer nå at de er usikre på hva de skal stemme i høstens valg.

Men også MDG (17 prosent), Arbeiderpartiet (14,9 prosent), Høyre (14,1 prosent) og Frp (12,9 prosent) har mange usikre velgere.

Bakgrunnstallene viser også at MDG har mest støtte blant de yngste velgerne, mens Rødt har flest velgere blant de eldre aldersgruppene.