OSLO RÅDHUS (Nettavisen): - Det er frivillig om du vil vaksinere deg eller ikke, men jeg vil benytte denne anledningen til innstendig å be dere vurdere dette en gang til, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld og sa Oslo kommune vil gjøre alt som er mulig for at folk skal benytte seg av tilbudet.

Les også: Her er de nye nasjonale tiltakene

- Vær så snill, bli en av de tusen som vi ukentlig har fått til å vaksinere seg for første gang, ba han.

- Har store konsekvenser for Oslo

En time i forveien hadde Støre-regjeringen varslet skjerpede nasjonale tiltak og anbefalinger.

- Tiltakene som i dag er besluttet har store, store konsekvenser for Oslo, for enkeltmennesker og for næringsliv, sier byrådslederen.

- Problemet er at smitten sprer seg raskt, og på grunn av omikron har regjeringen besluttet inngripende tiltak. Begrunnelsen er at helsevesenet blir overbelastet, sier Johansen og peker på at situasjonen er utfordrende for helsetjenesten også i Oslo.

- Folk er slitne, og det er manko på vikarer, men Oslo har god kapasitet, og det er mulig å omdisponere ressurser, sier byrådslederen.

Om tiltakslisten regjeringen presenterte, sa Johansen dette:

- Jeg er fornøyd med tiltakene, men jeg er veldig, veldig lei meg på vegne av innbyggerne i byen. Og det greier jeg ikke skjule.

Jobber på spreng med smittesporing

Til Nettavisen kommer Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) også med en klar vaksineanbefaling:

- Ta vaksine når du får tilbud om det! Bruk munnbind og hold deg hjemme når du er syk! sier han.

Oslo har bak seg en uke med rekordhøye smittetall. Veksten i covid-pasienter har ikke vist den samme eksplosive veksten, men det er en frykt for at omikron-varianten etterhvert også vil øke belastningen på helsevesenet i hovedstaden så mye at det kan bli et problem.

- Det er viktigere å se på hvor mange som ligger på sykehus enn på smittetall, sier Steen til Nettavisen.

I uka som gikk (uke 48) ble det registrert 6004 nye smittetilfeller, det høyeste under hele pandemien. I bydelene jobbes det på spreng med smittesporing for å bremse spredningen av omikron-varianten. Sist fredag ble Oslo og flere andre kommuner omfattet av skjerpede smitteverntiltak vedtatt av regjeringen.

Tallene tirsdag viser 858 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 714 smittede per dag. Smittetoppen i hovedstaden var 2. desember 2021 med 1078 tilfeller på ett døgn.

Sist uke rapporterte FHI om en oppgang i antall nye pasienter innlagt i sykehus i de fleste fylker med unntak av Oslo, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark.

Smittestatistikken publiseres på Oslo kommunes nettsider.

Smittetrykket er nå høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her viser insidenstallet 2424 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Nordstrand og Bjerke bydel med henholdsvis 1811 og 1682.

- Skoletestingen virker

- Hvor bekymret skal Oslos innbyggere være når de ser dette røde kartet og hva er de høye insidenstallene et uttrykk for?

- Smittetallene nå henger blant annet sammen med at vi får inn resultatene fra de første ukene med denne runde av massetesting på skolene. Flere voksne tester seg også. Når vi tester mer, finner vi mer smitte. Det viser at skoletestingen virker, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til Nettavisen.

Han understreker at alle som tester positivt må holde seg hjemme.

- Ta vaksine når du får tilbud om det

- Samtidig må vi huske på at med vaksine, så blir færre alvorlig syke. Derfor er det viktigere å se på hvor mange som ligger på sykehus enn smittetallet. Det viktigste nå er vaksinering, sier Steen.

- Vi har tett dialog med nasjonale helsemyndigheter. Det som gjelder i Oslo og kommunene rundt nå er en regional, nasjonal forskrift. Dersom det er aktuelt med ytterligere innstramminger forholder vi oss naturligvis til det, samtidig som at vi hele tiden selvstendig vurderer behovet for tiltak, uttalte Steen via e-post til Nettavisen i forkant av pressekonferansene tirsdag. Tirsdag kom altså innstrammingene.

Les også: Smittesporing under press: - Kommunen bør kontakte Sivilforsvaret

Mandag fortalte bydelsoverlegene i Frogner og Vestre Aker om innsatsen for å avsløre og smitespore omikron-varianten i sine bydeler. De fortalte at utfordringene er større nå enn tidligere i pandemien.

Les også: Bydelsoverlege i Oslo: Tiltakene er ikke tilstrekkelige

Dette svarer Oslo om skolestenging

Nettavisen har spurt Oslo kommune hvor hardt presset bydeler med smitteutbrudd nå er når det gjelder smittesporing og tiltak. Enkelte rektorer har opplevd situasjonen som vanskelig mens de venter på sekvensering og endelige prøvesvar om omikron-varianten, og vi har bedt kommunen kommentere dette.

Til dette spørsmålet har Oslo kommunes helseetat gitt svar via e-post: «Rektor kan alltid stenge skolen om de mener bemanningen ikke er tilstrekkelig, om man skal stenge skolen grunnet et smitteutbrudd så er det en avgjørelse som gjøres av bydelen, basert på hva som er tilfellet. Bydelsoverlegen kan fatte vedtak om stenging av en skole ved en uoversiktlig smittesituasjon. Dette er et siste mulighetstiltak, siden vi skal strekke oss langt for å ikke gi inngripende tiltak for barn og unge.»