OSLO (Nettavisen): - Hvis det er noe denne pandemien har lært oss er det at situasjonen kan endre seg raskt. I dag har vi fått bekreftet at omikron allerede er i Oslo. Dette kan være det største utbruddet av omikron utenfor Sør-Afrika, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han innledet på pressekonferansen torsdag klokka 17.45.

SE VIDEO: - Kan være det største utenfor Sør-Afrika.

Under et julebord den 26. november i hovedstaden ble minst 53 av 120 deltakere smittet av to deltakere som hadde kommet hjem fra Sør-Afrika to dager tidligere. Tallet på smittede ble ved 21-tiden torsdag kveld oppjustert til rundt 60.

Det er opplyst at deltakerne var vaksinert eller hadde testet seg i forkant.

- Omikron endrer spillereglene

- De som var på julebordet har gjort alt riktig. De var vaksinert og tok også en test før julebordet. Omikron endrer spillereglene, og derfor har regjeringen innført en rekke tiltak umiddelbat som også gjelder for Oslo, sa Johansen videre og listet opp tiltakene regjeringen har innført som gjelder for Oslo fra og med midnatt.

Han opplyste videre at Oslo kommune nå avlyser sitt julebord.

Les også: Innfører strenge tiltak i 25 kommuner og skjerper anbefalingene nasjonalt

Steen: - To ting bekymrer oss

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sa det er to ting som særlig skaper bekymring knyttet til den nye virusvarianten.

- Det er to ting som bekymrer oss etter at vi har fått vaksine. Det ene er at vaksinen taper seg i kraft. Derfor har vi boosterprogram og 3. vaksine-dosene. Det andre vi har vært engstelige for er en mutant som er mer resistent mot disse eksisterende vaksinene. Det er disse to tingene det er spesielt varsomhet på også i Oslos vurderinger, sa Steen.

Tiltak fra midnatt

Regjeringen varslet på sin pressekonferanse tidligere på ettermiddagen koronatiltak på tre nivåer i møte med høyt smittepress og stor usikkerhet om omikron-varianten: Det blir regionale tiltak for Oslo og en rekke andre kommuner som er spesielt berørt av smitte, det blir skjerpede tiltak for innreisende til Norge, og det blir nasjonale tiltak som gjelder for hele landet.

Dette er tiltakene i Oslo

  • Påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde en meter avstand i butikker, kjøpesentre, kollektivtransport, taxi og på serveringssteder.
  • Påbud om hjemmekontor for hele eller deler av arbeidsstokken – for eksempel halvparten av uka – der det er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester.
  • Antallsbegrensning på 100 personer på private innendørs arrangementer på offentlig steder eller i leide og lånte lokaler.
  • Plikt til å registrere gjester for å varsle om mulig smitte for serveringssteder og arrangører.
  • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling.
  • Krav om sitteplasser for serveringssteder med skjenkebevilling
  • Antallsbegrensning på 600 personer i kohorter på 200 personer for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser.
  • Tiltakene skal vurderes på nytt om 14 dager.

- Skulle gjerne ha sluppet

- Jeg skulle veldig gjerne ha sluppet å stå her i dag igjen. Det er bare to dager siden vi var samlet her sist. Da visste vi at omikron spredte seg i verden og trolig var i Norge allerede. Vi hevet beredskapsnivået i Oslo til tre og satte sentral kriseledelse, sa Johansen.

Les også: Utelivsaktør: - Avlysninger for én million bare i dag

- Mange på kanten av stupet

Byrådet i Oslo ber nå om en statlig kompensasjonsordning etter nye koronatiltak.

- Mange er på kanten av stupet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Det er blant annet innført tiltak rettet mot utelivsbransjen og kulturlivet, som får antallsbegrensninger.

- Vi legger til grunn at alle kostnader knyttet til koronapandemien blir kompensert fullt ut. For næringsliv, kulturliv, kollektivtransport og så videre er det viktig at denne kompensasjonen kommer fort, sier Johansen.

Påbud om munnbind

For Oslo-området og kommunene som sogner til Ahus, blir det altså påbud med munnbind i butikker, i kollektivtrafikk og andre steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

De statlige regionale tiltakene gjelder i følgende kommuner og innføres fra midnatt 2. desember:

Oslo, Asker, Bærum, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn og Moss.

Eidsvoll og Nittedal ble glemt da regjeringen listet opp tiltak i Oslo-regionen. Men kommunene får tiltak likevel, melder NTB.

60 smittet på julebord

- Hendelsene de siste to dagene kan tyde på at flere omikron-smittede er kommet til landet, og at varianten allerede kan ha smittet flere enn vi har oversikt over, opplyste Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet torsdag. Der bekreftet de minst 53 av 120 deltakere under et julebord den 26. november i Oslo ble smittet av to deltakere som hadde kommet hjem fra Sør-Afrika to dager tidligere. Dette indikere at varianten er særlig smittsom, heter det.

Torsdag kveld opplyser Oslo kommune at det er snakk om cirka 60 smittede etter julebord-utbruddet.

En av de smittede er bekreftet smittet med omikron-varianten gjennom helgenomsekvensering, mens 15 har sannsynlig smitte med omikron-varianten, opplyser Oslos helsemyndigheter til NRK. De smittede har milde symptomer, som hodepine og sår hals.

Helsedirektoratet og FHI sier hovedmålet nå er å holde epidemien under kontroll slik at man forhindre betydelig sykdomsbyrde og betydelig belastning på helsetjenesten.

Se anbefalingen fra Helsedirektoratet (PDF)