Gå til sidens hovedinnhold

Bysykkeltyver lever farlig

– Hvis man sykler rundt på en stjålet Bysykkel, skal man ikke være for trygg, sier driftsdirektør i Clear Channel, Morten Sandberg.

SENTRUM: På bakgrunn av økt antall hærverk og tyverier av bysyklene i Oslo dette året, har Clear Channel, som eier syklene, foretatt en oppgradering av sikkerheten.

Låser har blitt skiftet ut og en god del sykkelstyrer har blitt forsterket. Allikevel fortsetter vandalismen av syklene.

Pågrep fire tyver

Senest natt til torsdag mottok Oslo Politidistrikt melding om at noen var i ferd med å stjele flere Bysykler fra området ved Arkitekthøgskolen i Maridalsveien.

Politiet var raskt på stedet, og allerede fem minutter etter tipset, meldte en patrulje fra politiet at fire sykkeltyver var pågrepet. Disse var i besittelse av to Bysykler. Tyvene ble anmeldt for forholdet, og syklene ble tilbakeført til sine stativ.

- Det er veldig bra at noen blir tatt. Jeg er glad for at politiet tar det så alvorlig som de gjør, sier Morten Sandberg i Clear Channel.

Les også: Skal forhindre tyveri

Han forteller at selskapet har foretatt en oppgradering av sykkelstativene i byen, for å begrense muligheter for tyveri og hærverk. Skadens omfang er redusert, men de opplever fremdeles at stativer, låser og sykler ødelegges.

Stor kreativitet

- De finner stadig nye løsninger, sier Sandberg.

Han sikter til vandalene, som ødelegger det gode bysykkeltilbudet.

- Årsaken til alle disse tyveriene er media og internett, hvor noen legger ut oppskrifter og filmsnutter, for hvordan syklene skal ødelegges. Tidligere brøyt de opp låsene, forteller Sandberg.

I følge ham er kreativiteten stor blant de som ikke har rent mel i posen.

- Vi har for så vidt vært heldig siden vi åpnet Bysyklene i Oslo for 7- 8 år siden. Det har nesten ikke vært tyveri og hærverk. Så langt har det vært et bra anlegg, som publikum har tatt vare på. Men tidene har forandret seg, sier driftsdirektøren.

Han forteller at problemet stort sett isolerer seg geografisk til området rundt Grønland og Tøyen. Clear Channel og politiet får stadig henvendelser fra publikum, som er vitne til at folk går løs på syklene midt på lyse dagen.

- Clear Channel har døgnåpen vakttelefon, som publikum kan benytte seg av hvis de ser noe suspekt (tlf 815 00 250). Vi har et vekterselskap, som er ute på vakt for oss hver eneste dag. Politiet er også ute på vakt. Når du sykler rundt på en bysykkel, så er det mulig å se om den er stjålet. Politiet vet hva de skal se etter, informerer han.

Oppgraderer

Clear Channel er nå i gang med en ytterligere oppgradering. Den er nokså omfattende.

- Vi må bygge om i så stor grad, at stativene vil være så å si fornyet, sier han.

Dette skal være klart til neste sykkelsesong.

- Det blir vanskelig å være sykkeltyv framover. Det medfører en risiko, hvis man ønsker å holde seg på riktig side av loven, og ikke har lyst til å få prikk på rullebladet på grunn av ”guttestreker”, som Sandberg kaller det.

- Alle blir anmeldt!

Reklame

Get Inspired: 7 kupp du gjør på sport og fritid