RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Sakuma (AP/Scanpix)

Bytt inn dine brukte spill

Har du en støvete spillsamling du gjerne kan bytte i flunkende nye opplevelser? Slik gjør du det.

(Spillmagasinet): Spillkonsollene Xbox 360, Playstation 3 og Nintendo Wii kan neppe sies å være «neste generasjon» lenger. De utgjør nå den nåværende generasjonen av spillmaskiner. Dermed er Xbox, Playstation 2 og GameCube den forrige generasjonen av spillkonsoller.

I dag er det mange mennesker rundt i landet som sitter med store spillsamlinger til den forrige generasjonen, som de kanskje ikke lenger bruker - eller har bruk for. Med unntak av modellen med harddisk på 60 gigabyte er ikke Playstation 3 bakoverkompatibel med PS2-spill, for eksempel.

Og i disse trange, økonomiske tidene kan det være en idé å bytte inn eller selge eldre spill for å skaffe seg nye. I Norge er det en rekke butikker som og nettsteder hvor du kan kvitte deg med tidligere samlinger.

Selg spillene til butikken

Spesialiserte spillbutikker som Game og Gamestop kan ta spillene dine i innbytte for nye spill eller du kan selge dem til butikken og få penger tilbake. Game har imidlertid nylig sluttet å ta inn spill til Xbox og Gamecube og vil bare akseptere PS2-spill i tillegg til alt til dagens konsoller.

Gamestop tar fremdeles imot spill til Xbox, Gamecube og Gameboy, men her får du ikke byttet eller solgt spill til PC.

Å bytte eller selge spill hos Game og Gamestop er den enkle og raske måten å gjøre det på, men det er neppe den mest økonomiske. Butikkene skal tjene penger og selv om du kommer med et flunkende nytt spill til PS3 eller Xbox 360 vil sjelden innbytteverdien overstige 350 kroner. Et nytt spill koster gjerne opp mot 700 kroner.

Prisen avhenger av etterspørselen og hvor gamle de er. Hos Game vil innbytteverdien på et PS2-spill variere mellom alt fra 30 kroner til 130 kroner. I noen tilfeller kan du få mer dersom det er helt nytt, som for eksempel med «FIFA 09». Gamestop opplyser at gjennomsnittsprisen på et PS2-spill ligger rundt 180 kroner. Begge kjedene forteller at normale spill til PS3, Xbox 360 og Wii ligger rundt 250 kroner i innbyttepris.

Du får mest valuta for spillet dersom du bytter det inn i et annet spill. Ønsker du penger for spillene må du regne med å få rundt 20 prosent mindre for spillene dine.

Innbytteprisen på spill til Gamecube og Xbox varierer veldig. Som regel kan du ikke forvente å få mye og verdien kan variere fra dag til dag.

- Dersom du kommer med et litt sjeldent spill til Gamecube som vi ikke har, kan det hende vi gir deg 200 kroner for det. Men dersom det kommer en med det samme spillet dagen etterpå, gir vi kanskje bare 10 kroner, forklarer regionsjef for Gamestop, Eric Blackwood, til Spillmagasinet.

Bytteklubb på nett

I Norge har vi en spesialisert bytteklubb som kan være løsningen for deg som har - og vil bytte til - relativt nye spill.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bytteklubben Game Over fungerer som en nøytral tredjepart som formidler byttet mellom deg og en annen person, og for den servicen tar klubben seg betalt for. For å bytte ett spill tar nettsiden 50 kroner pluss porto på 15 kroner, men da får du samtidig spillet i posten uten noe mer om og men.

Gründer for Bytteklubben Game Over, Marius Røksund, forklarer at når to personer bytter ett spill, sendes ikke spillene ut før begge spillene er mottatt hos Bytteklubben. Dersom den andre personen ikke sender sitt spill kan du velge å få spillet og pengene tilbake eller la Bytteklubben beholde spillet til du har funnet et annet spill du vil bytte til.

Du får også kvantumsrabatter på nettsiden. Etter tre gjennomførte og betalte bytter betaler du kun porto for det fjerde byttet. Dersom du har en del spill du vil bytte kan du kjøpe et abonnement til 300 kroner som gir deg ti bytter, inkludert porto.

Bruktmarked på nett

Dersom du har mange og kanskje eldre spill, kan brukttorget på Finn.no være stedet å gå til. Det koster fra ingenting opp til 35 kroner å legge inn annonser på Finn, men her kan du selv bestemme utsalgsprisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et raskt søk på titler som «GTA IV» og «LittleBigPlanet» viser at det er stort marked for spill og prisnivået er slett ikke verst.

QXL.no, Bruktmarked.no og Zett.no har også egne kategorier for spill, og kan være et vel så egnet valg som Finn. Et siste alternativ er å forsøke ditt favorittforum, men her kan resultatene være svært varierende og du er heller ikke garantert at byttet eller salget går gjennom.

På forsiden finner du flere gode saker om spill.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere