Gå til sidens hovedinnhold

- Bytt ut hele røkla, Obama!

Tidligere rival benytter sjansen til å gripe ordet.

Tidligere presidentkandidat John McCain har kastet seg ut i Afghanistan-debatten etter at general Stanley McChrystal ble brutalt avskjediget under et 20 minutter langt møte i Det hvite hus onsdag kveld.

McChrystal var tidligere øverstkommanderende for Nato-styrkene i Afghanistan, men måtte krype til korset etter å ha ytret nedsettende ord om Obama-administrasjonen i et intervju med magasinet Rolling Stone.

Den republikanske senatoren John McCain, som kjempet mot Obama under presidentvalget høsten 2008, mener presidenten tok en riktig avgjørelse ved å avskjedige McChrystal, melder ABC News.

Vil ha mer utskiftning
Men McCain mener Obama bør gå enda lenger, og skifte ut store deler av den militære og sivile ledelsen i det krigsherjede landet.

- Det er veldig forståelig at presidenten tok denne beslutningen med tanke på de militære og sivile relasjonene som strekker seg langt tilbake. Men jeg ønsker også å poengtere overfor presidenten, min sterke støtte for Petraeus, og at vi trenger et nytt lag der borte – kanskje ved ambassaden og andre steder, sa McCain i et intervju i Good Morning, America.

I Rolling Stone-artikkelen dannes det et inntrykk av at det sivile apparatet i Afghanistan stikker kjepper i hjulene på det militære apparatet, ettersom McChrystal og hans medarbeidere kom med fordømmende kritikk av blant annet USAs ambassadør til Kabul.

Problematisk forhold
McCain la ikke skjul på at det åpenbart eksisterer et problematisk forhold mellom det militære og sivile.

General David Petraeus skal erstatte McChrystal i Afghanistan. Petraeus er mest kjent for å være arkitekten bak den vellykkede snuoperasjonen i Irak 2007.

Men kritiske røster frykter at Petraeus vil begå en feil ved å tro at strategien i Irak vil kunne brukes i Afghanistan. Argumentet er at Afghanistan er en helt annen type krig enn Irak.

Dødeligste måneden
Utskiftningen av øverstkommanderende i Afghanistan skjer samtidig som at Nato opplever den dødeligste måneden siden invasjonen i 2001.

Hele 79 Nato-soldater er blitt drept i Afghanistan så langt denne måneden, melder nyhetsbyrået AFP. Før dette var august i fjor den dødeligste måneden med 77 drepte.

Rundt 1870 utenlandske soldater har blitt drept siden invasjonen.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken