*Nettavisen* Nyheter.

Byturen er kaloribombe

Foto: (Shutterstock)

Sjekk hvor usunn din favorittdrink er.

14.03.09 14:45

(SIDE2): Junkfood, chips og brus - usunnheter kommer i mange (gode) varianter, og de fleste av oss er fullt klar over det.

Men at en tur på byen kan være like mye av en kaloribombe overrasker kanskje flere.

Ekstra sukker
Mange av de mest populære drinkene ser lekre ut og smaker fantastisk, men særlig smart er det ikke, dersom du forsøker å unngå ekstra kalorier.

Mengden kalorier øker nemlig betraktelig ettersom mange av drinkene lages med sukkerholdige juicer og bruser, fløte og is.

Fargerikt
Magasinet Newsweek har satt opp en liste over de seks kraftigste drinkene, sett ut fra antall kalorier de inneholder. Og typisk nok, de fleste av drinkene vil nok betraktes som «jentedrinker».

På førsteplass kommer Margarita, som består av Margarita-miks, tequila, limesaft og brandy, konjakk eller triple sec.

Det er Margarita-miksen med alt sukkeret som gjør drinken spesielt kaloriheftig. Til sammen 850 kalorier - noe som tilsvarer seks bokser cola.

Sjokolade og vingummi
Plass nummer to innehas av en drink med det noe ekle navnet Mudslide. Innholdet er derimot ganske så søtt og godt, og består av vodka, Bailey, vaniljeis, Kahlua og kaffelikør - rene milkshaken med andre ord.

Det utgjør til sammen 820 kalorier, noe som tilsvarer tre Mars-sjokolader.

Drinken med tredje mest kalorier er Pina Colada, som med sin rom, ananasjuice og kokoslikør, betyr 650 kalorier per glass - eller det samme som to store poser vingummi.

Sprit eller «mækkern»?
På fjerde plass finner vi den noe mindre kjente Mint Julep. den består av bourbon, sukker, vann og mynte, som igjen tilsvarer 472 kalorier eller det samme som en stor porsjon pommes frites fra McDonalds. Noe å tenke på neste gang du er sulten ute og trenger mat raskt.

Neste på lista er ganske så lik, nemlig den svært så populære Mojitoen. Med 242 kalorier grunnet sukker, limesaft, rom og mynteblader, blir det det samme som å spise en kanelbolle fra kiosken.

En av sommerens favoritter utgjør den sjette kraftigste drinken, vi snakker om Strawberry Daiquiri. Vodka, rom, sukker, limesaft og friske bær - mye sukker med andre ord - gir 220 kalorier, eller det samme som å dytte innpå tre kokosboller.

Øl og vin blir fin
Skal du unngå ekstra kalorier når dy nyter alkoholen din, anbefales det at du holder deg til øl eller vin.

- Øl og vin ikke blandes med andre søte og fete produkter som brus eller fløte, og da får man kun i seg kaloriene som er i selve alkoholen, sier Gitte Gross til danske Vitenskap for matvarer og sunnhet.

Sjekk her hvor mye alkohol du tåler.

Lettbrus
En lettvint måte å kutte ned på kaloriene i drinkene, er å bruke sukkerfri brus.

Bruker du Cola Light istedenfor vanlig i rom og cola, vil du spare 61 kalorier. På barer kan du spørre om å få lett tonic, eller lettbrus i drinken. Vanlig tonic har like mange kalorier som en flaske Coca-Cola.

Liker du fruktjuice, så kan du for eksempel bestille en drink med lettbrus og en liten dæsj med din favorittjuice, for å spare 50 til 60 kalorier. Bruk melk i stedet for fløte der det går.

En annen måte å unngå kaloriene på er selvfølgelig å drikke færre drinker - da unngår man kanskje å hive i seg den nærmest obligatoriske nattmaten, som ofte heller ikke er av det sunneste slaget.

Les her om hvorfor du blir sulten i fylla

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.