RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Calais: Advarer trailersjåfører om desperate flyktninger

Sist oppdatert:
Livsfarlige forsøk på å ta ta seg inn i Storbritannia på ulovlig vis.

Britiske myndigheter advarer britiske turister og trailersjåfører som befinner seg i Calais i Frankrike, etter meldinger om at flyktninger benytter seg av den pågående streiken i havnebyen for å ta seg ulovlig inn i Storbritannia.

Streiken blant havnearbeidere har forårsaket store trafikale problemer, og lange og trege køer på begge sider av kanalen er resultatet. De streikende har blokkert veiene blant annet med brennende bildekk, og kjøretøyene snegler seg derfor fremover, skriver Guardian.

Desperate mennesker
Det bor 3000 flyktninger i Calais, og bilder viser hvordan flere mennesker har benyttet den trege trafikken til å komme seg inn dørene bak på trailere som kjører i retning England.

- Det er mange illegale innvandrere i og rundt Calais, som kan forsøke å ta seg inn i Storbritannia ulovlig. Selv om lokalt politi er styrket med flere mannskaper, bør man holde bildører låst når trafikken går sakte og sikre kjøretøyet når det står parkert, oppfordrer utenriksdepartementet.

De 3000 bor i kummerlige forhold i leire utenfor Calais, og mange har flyktet fra krig og er forfulgte i hjemlandene i Øst-Afrika og Midtøsten. For mange er Storbritannia et mer lovende mål, enn det franske riket.

Artikkelen fortsetter under bildene.

DESPERATE: En mann løper etter en saktekjørende trailer og inn bak.
STREIK: Trafikkaoset er forårsaket av en streik blant havnearbeidere i den franske byen.

Forrige uke rapportere hjelpeorganisasjoner om forverrede forhold i leirene, med mangel på mat og tak over hodet, og at desperasjonen blant flyktningene var voksende. Situasjonene er ventet å bli enda verre, i det stadig flere flyktninger ankommer leirene.

- Det er mye slåssing mellom flyktningene, som alle ønsker å være på det stedet langs veien som er best for å komme seg inn i en av trailerne. Så langt er ingen blitt alvorlig skadet, men situasjonene er ikke bra og den er definitivt verre enn den noen gang har vært, sier en talsperson for et av langtransportselskapene.

Livsfarlige forsøk
En av trailersjåførene forteller at han måtte gi opp å komme med toget, og har ventet på en ferje i timevis.

- Da jeg var nede ved toget, forsøkte flyktninger å komme seg inn dørene på traileren, de forsøkte å snike seg under akslingene på traileren, de forsøkte å kutte låsene og forseglingene, de forsøkte til og med å klatre opp på taket av traileren. Denne morgenen har vært den verste, for det er ikke noe politi her, sier Chris Cary til avisen.

Streiken startet natt til tirsdag, og det streikes mot et salg av to ferjer til et konkurrerende selskap.

«Jungelen»
I 2014 døde minst 15 flyktninger i forsøket på å ta seg inn i Storbritannia, og flere trailersjåfører sier at situasjonene med desperate flyktninger har blitt så skremmende og voldelig, at de unngår havnebyen. 

Flyktningeleiren «Jungelen» utenfor Calais har eksistert i mange år, og har vært utgangspunkt for mennesker som forsøker å komme til Storbritannia. Den har tidligere blitt jevnet med jorden av myndighetene, for å forsøke hindre bosetting og ulovlig innvandring over kanalen.

LES her: Her jevnes flyktningleiren med jorden

TÅREGASS: En politimann jager vekk flyktninger som forsøker ta seg inn i trailere på vei til Storbritannia.
LANGE KØER: Hundrevis av trailere i kø for å krysse kanalen.
"JUNGELEN": Flyktningeleiren kalles Jungelen, og huser 3000 mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere