*Nettavisen* Nyheter.

California dreaming

I det fjerne skimtes fyrlykten på Cape Mendocino, det vestligste punktet på California-kysten. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

California bærer i seg det vi tror er Amerika, og drømmene for våre egne liv.

HTML EMBED

California er som et USA i miniatyr, pluss mye, mye mer.

7 UMISTELIGE CALIFORNIA-OPPLEVELSER

Her ligger enorme høysletter og ørkener, snørike fjell og fjellkjeder, grøderike daler med de mest fenomenale vingårder, og en kystlinje med strender og fascinerende klipper som får millioner av mennesker til å komme hit. Samt noen av verdens mest spennende og myteomspunne byer.

Det er lett å forstå at California har blitt filmskapernes favoritt. Her trengs knapt kulisser. Delstaten i vest har alt du måtte trenge for å iscenesette selv det mest bisarre filmmanus. Eventuelt det mest romantiske, actionfylte, urbane eller naturskjønne.

Det høres ut som en Hollywood-klisje, men California har mer å by på enn du kan forestille deg, og alt du måtte begjære er som regel tilgjengelig innenfor en knapp dagstur i bil.

Som på film i California

Det føles som om mye av California er iscenesatt, og ofte aller mest der det ikke er det. Det skjer gjerne når du minst forventer det, som siste dagen under vår reise.

Vi hadde kjørt ut fra den vakre kystbyen Mendocino, og lette etter et sted å stille sulten. Dagen var på hell. Fra det idylliske utgangspunktet 250 kilometer lenger nord hadde vi tatt oss god tid nedover Highway 1.

Solen kastet et ravgult lys på 50-tallsbygningene rundt oss der vi vandret nedover gaten i utkanten av småbyen Petaluma, som ligger like nord for San Francisco, og har knapt 50 000 innbyggere.

Så – plutselig – var vi som på signal omringet av flere titalls skinnende, fargesprakende og drønnende biler fra 50-tallets Amerika. En rød Buick brummet sakte nedover, forbi den iøynefallende St. Vincent de Paul-kirken. Deretter fulgte en glinsende Mustang 1968-modell – nærmest identisk med den Steve McQueen raste gjennom San Franciscos gater med i filmen «Bullitt».

Jeg følte meg som Marty McFly i filmen «Tilbake til fremtiden», der han ble transportert til 1950-tallet – fanget i en annen tid. Kulissene (les bygningene) var nesten identiske med de fra filmen. Det samme var bilene. Flesteparten av menneskene jeg møtte hadde dessuten lange skjørt eller vintage Levis-bukser, høyt eller glattslikket hår, og hvinte kokett høylytt for hver nye bil som dundret forbi.

– Det er «American Graffiti»-weekend, fikk jeg vite da jeg spurte en kvinne som kunne vært filmcrew i én av de utallige filmene som har vært innspilt her.

Én av dem er nettopp den legendariske filmen til George Lucas, innspilt i Petaluma i 1973, og «American Graffiti» fortsetter å inspirere i den grad at det hver vår arrangeres en storstilt feiring av filmen.

Petaluma kom seg omtrent uskadet gjennom det voldsomme jordskjelvet som rammet San Francisco i 1906, og ble en viktig base for hjelpearbeidet inne i millionbyen. Byen har dermed noen av områdets få monumentale, historiske bygninger, som gjør at den ofte blir brukt som kulisse for filmer fra 1940, -50 og -60-tallet.

«American Graffiti» er påskuddet de lokale veteranbilinteresserte har for å flikke på de dyrebare bilene sine og vise dem frem under den store paraden siste dagen.

– Det blir bare større for hvert år, forteller en kvinnelige funksjonær.

– De gode, gamle dager for alltid!

Klikk på bildet for å forstørre.

Vinturisme i California

I San Francisco er det nesten alltid et friskt drag i luften, og temperaturene stiger aldri faretruende høyt, selv om solen ofte skinner.

Oppover langs San Pablo-bukta, nordover mot Napa-dalen, forandrer det seg fort, og det tar bare en halvtime før temperaturen har steget med nesten ti grader. Selv i skumringen er det behagelig varmt i den lille byen Yountville.

Yountville henter sitt navn fra George Calvert Yount, som etter sigende etablerte den første vingården i Napa-dalen, og således dro i gang – samtidig med sin partner William Wolfskill – et formidabelt vineventyr i hele California.

Den tidligere fangstmannen var faktisk den første euro-amerikaner som etablerte seg i Napa, og de første avlingene var små. Fra den spede begynnelse på midten av 1800-tallet tok det nærmere hundre år før dalen ble verdenskjent. I dag nevnes Napa i samme åndredrag som kjente vinområder i Europa. Området er beundret og besøkt, både for sine kvalitetsviner og for opplevelsene rundt.

– Vi hoppet over noen familieledd, og er nok ikke så inngrodd konservative – eller snobbete om du vil – som mange vingårder i Europa, mener Eva hos Beringer – Napas eldste vingård i virksomhet.

Eva lar oss smake på noen av stedets legendariske cabernet sauvignoner, som har høstet ovasjoner ikke minst i Europa. På blindtester havner noen av disse vinene nesten alltid øverst.

Etter forbudstiden på 1920- og 30-tallet var Beringer den første av Californias vingårder som fikk tillatelse til å invitere publikum til visninger. Drahjelp fikk de av datidens store filmstjerner, som Clark Gable, Charles Laughton og Carole Lombard. Visningene med Hollywood-kjendisene i spissen ble uhyre populære, og ga støtet til dagens vinturisme, som er noe av kjernevirksomheten i Napa-dalen.

Som ellers i California og USA er ikke vinen og historien rundt i seg selv nok. Iscenesettelsen av det hele er minst like viktig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekte småbyidyll i California

Mot nord snurper Napa-dalen seg mer sammen, for så å åpne seg opp igjen i høyden, inntil den ut mot kysten – gjennom Navarro River Redwoods State Park – vider seg helt ut.

Når du tar av fra Highway 101 mot Mendocino blir det også større avstand mellom byene, naturen blir villere og menneskene mindre striglet. Fortsatt er det småbyidyllen som rår, men alt virker mer genuint og mer i pakt med omgivelsene.

Boonville er en fin liten stopp underveis. Byen ligger ved inngangen til Redwoods-parken, og i det fjerne skimter jeg begynnelsen på det vernete beltet av de gedigne trærne som bærer dens navn.

Den lille byen består i grunnen bare av hovedveien som går gjennom den, og noen butikker, kafeer og restauranter på hver side.

– Folk her har som regel rømt hit, sier Sarah, én av de forbipasserende utenfor den lille og trivelige kafeen og landhandelen Paysanne.

Hun sier det tydeligvis for å understreke stedets karakter, det noe mer alternative som ligger i menneskenes gjøren og laden her. Jeg ser ingen industri, ingen store gårdsbygninger eller vingårder. Bortenfor husene langs veien ligger det villmark og store skogområder, med noen små gårdsbruk innimellom.

– Jeg har bodd i store byer – Los Angeles og San Francisco – men følte meg ikke hjemme noen av de stedene, før jeg kom hit, sier Sarah, som er innom Boonville for å plukke opp sønnen fra skolen.

Han sitter og venter på en benk utenfor byens lekebutikk. Ventetiden bruker han på å hekle på noe som kanskje skal bli et skjerf, eller en gryteklut?

De to bor 20 minutter inn i Redwoodskogen – «langt borte fra sivilisasjonen», som hun sier.

– Her kjenner vi hverandre, sier Sarah, og hilser på alle som går forbi som om de var hennes nærmeste naboer.

Trangen til sosial omgang virker påfallende stor for ei som har flyttet bort fra folk.

Californias skog i særklasse

Å kjøre gjennom Redwood-skogen er en mektig opplevelse. Det er som en reise gjennom en naturens katedral. Kjeglene av sollys som trenger gjennom nåleskogen i tretoppene, farget underveis av rødfargen på trestammene, kastes ned på oss som flakkende lyskastere.

Du kan følge redwoodtrærne helt til Oregon i nord. Vi dreier imidlertid av mot vest, og etter noen mil åpner skogen seg opp. Ved utgangen av trakten av trær slår et varmt, indigofarget ettermiddagslys mot oss.

Møtet med Stillehavet er likevel ikke så dramatisk som jeg hadde forventet. På sandbankene som følger oss et stykke innover, ligger det drivved med stammer tykke som buicker. Vrakgods ingen vil ha. Jeg får en slags nybyggerfølelse – et déjà vu om å ha vært her tidligere, over å ha krysset et veldig kontinent. Havet her er ikke annerledes enn på østkysten. Uten alle skyskrapere, uten åttefelts motorveier og store menneskemengder, kjennes det nesten som å komme hjem.

Klikk på bildet for å forstørre.

* * *

Mot kvelden synker det for alvor inn at USA er så mye mer enn bombastiske storbyer, enn hollywood-klisjeer og turbokapitalisme. Skal jeg sammenligne kystområdet rundt Mendocino med noe vi kjenner må det være det norske fjordlandskapet – vilt, røft, og samtidig frodig, mildt og mykt.

Det er også noe annet jeg gjenkjenner i den lille byen Mendocino. Den var grunnlagt av pionerer fra New England på østkysten, noe man kan lese ut av den eiendommelige, vernede arkitekturen. De duvende gressengene som strekker seg ut mot kystklippene, minner også om landskapet i Den nye verden, der de første settlerne av engelsk opprinnelse etablerte seg.

Det er også noe mer. Innslaget av spansk og kinesisk arkitektur, for eksempel. Kwau Tai-tempelet er ett av de eldste, kinesiske kirkebyggene i California, og du kan fremdeles finne spor etter portugisiske fiskere fra Azorene som slo seg ned her en gang på slutten av 1800-tallet.

Det er med andre ord som det skal være i et land og en delstat bygget opp av mennesker fra hele verden. En verden i verden, rett og slett.

Fakta om California

Land USA
Folketall 38 millioner
Valuta 1 dollar = ca. 5,70 kr
Landskode +1
Nødnummer 911

Slik kommer du til California

USA Spesialisten, Nordmanns-Reiser og USA Experten er blant reiseselskapene som har spesialkompetanse på USA, og som kan hjelpe deg å sette sammen en innholdsrik California-tur med fly, leiebil, overnatting og opplevelser.

Vil du organisere turen på egenhånd, finnes en rekke flyalternativer. I april neste år starter SAS direkteflyvninger til San Francisco fra København. Det kan også fungere godt å kombinere Icelandairs forbindelser til Midtvesten med innenriksfly til vestkysten. Den annonserte lavprisruta til New York fra Norwegian kan også bli et fint utgangspunkt. En rekke av de store nettverksselskapene har også flyvninger til San Francisco via sine hovedflyplasser. Lufthansa, British Airways og United er blant disse.

Gode hoteller i California

Brewery Gulch Inn i Mendocino er trivelig rustikt overnattingssted, bygget i tre, med storslått utsikt over Stillehavet.

I Yountville har Hotel Yountville fine rom. Hotellet har også et utmerket kjøkken, som inkluderer en frokost du skal lete lenge for å finne maken til USA.

Palace Hotel i San Francisco er et landemerke i byen, sentralt plassert i New Montgomery Street.

Gode restauranter i California

Fisherman’s Wharf er blant San Franciscos mest populære utfluktsområder, med mange restauranter og gatekjøkken som serverer skalldyr. I tillegg er 1300 on Fillmore Restaurant & Lounge et fint bekjentskap, der det også serveres jazz på utvalgte dager.

I Mendocino er både 955 Ukiah Restaurant og Cafe Beaujolais å anbefale.

I Yountville kommer du ikke utenom The French Laundry, selv om prisene her nok vil avskrekke mange.

HTML EMBED

7 umistelige California-opplevelser

1. Vinferie i Napa-dalen

I området mellom San Francisco og Los Angeles, i tillegg til den berømte Napa-dalen like nord for San Francisco-bukten, er forholdene optimale for å dyrke vindruer.

Vineventyret her startet på midten av 1800-tallet, men forbudstiden ødela mesteparten av virksomheten, og det var ikke før på 1960-tallet at det for alvor ble fart på produksjonen. I dag er kvaliteten på høyde med den du finner på de beste vingårdene i Europa.

Napa er i dag det mest kjente vinområdet i USA. Her satses det sterkt på vinturisme, og de fleste vingårdene tilbyr visning og smaking. Blant disse er den eldste vinmakeren som fortsatt er i drift, og helt siden 1876 har Beringer vært en sentral aktør i Napa.

En litt annerledes måte å oppleve Californias vinverden på, er med Napa Valley Wine Train, som tilbyr en behagelig, tre timer lang reise gjennom Napa-dalen, til den vakre landsbyen St. Helena og tilbake. Det restaurerte veterantoget, med nesten hundre år gamle vogner, tilbyr besøk på utvalgte vingårder og lunsj underveis.

2. Besøk i Hollywoodland

Et opphold i California er ikke komplett uten et besøk i distriktet som har gjort delstaten kjent over hele verden.

Hollywood betraktes i dag som et historisk senter i Los Angeles, verdenskjent for sine studioer og filmstjerner. Selv om mye av selve produksjonen har vokst ut av området, finnes det fortsatt mange severdigheter det er verdt å få med seg. I tillegg til at Paramount Pictures fremdeles har et betydelig studioområde her, kan vi nevne Dolby Theatre (tidligere kjent som Kodak Theatre), Hollywood Walk of Fame, Hollywood Museum, Universal Studios og Warner Bros. Studios.

Få også med deg det fenomenale bilmuseet Petersen Automotive Museum .

3. Kjærlighetsbyen San Francisco

Fra sin spede begynnelse i San Francisco spredte hippiebevegelsen seg over hele USA og til store deler av den vestlige verden. Byens spesielle tilblivelse etter gullrushet, og det faktum at den hviler på den kjente San Andreas-forkastningen som forårsaket det voldsomme jordskjelvet i 1906, skapte grobunn for den frilynte atmosfæren.

Byen ble et senter for alternativbølgen på 1960-tallet og et fristed for homofile. I sum har dette lagt grunnlaget for en by der det er lov å tenke «utenfor boksen», noe som avstedkom den store dotcom- og databølgen på slutten av 1990-tallet (Google, Facebook, Apple etc), og en eksplosjon innenfor musikk og kunst.

Av attraksjoner er det verdt å nevne bydelene Castro og Haight-Ashbury, fengselsøya Alcatraz, Fisherman’s Wharf, Chinatown og Presidio.

Turistinformasjon

Klikk på bildet for å forstørre.

4. Californias utenomjordiske parker

California har store villmarksområder. Mange av dem er vernet av myndighetene, blant andre nasjonalparkene Yosemite, Sequioa and Kings Canyon og Joshua Tree.

Særlig sistnevnte park er spesiell. Navnet er hentet fra tresorten med samme navn, som hovedsakelig bare finnes i dette området. Joshua Tree, som har vært fredet siden 1936, inneholder også deler av to ørkener, Mojave og den nedre Colorado-ørkenen. Et karaktertrekk i landskapet er de store steinblokkene, som ofte ligger oppå hverandre. Sammen med de typiske joshuatrærne skapes det dermed en helt spesiell, utenomjordisk atmosfære, som blant annet fremkommer på det kjente omslaget til rockegruppen U2s megasuksess «The Joshua Tree».

Yosemite er kjent for sine monumentale fjellformasjoner – gjort verdenskjent gjennom fotografen Ansel Adams sorthvitt-fotografier. I Sequioa and Kings Canyon vokser verdens største tre – sequoia.

5. Californias Big Sur

Den flotteste bilturen du kan foreta i California, følger Highway 1 gjennom området Big Sur, som ligger mellom Carmel og San Carpoforo-elven i sør – midtveis mellom San Francisco og Los Angeles.
Området karakteriseres av et spektakulært og vilt klippelandskap, med en slående utsikt over Stillehavet.

6. Californias Lille Mexico

California har et stort og merkbart latinsk innslag. Området var da også en gang dominert av de spanske etterkommerne, inntil delstaten ble annektert på midten av 1800-tallet.

Jo lengre sør du kommer, jo mer merkbar blir innflytelsen, og i San Diego – som ligger nesten på grensen til Mexico – er det svært tydelig. USAs åttende største by er en herlig blanding av det erkeamerikanske og det meksikanske, noe som gjør den til én av landets hyggeligste og mest spennende. Byen er blant annet kjent for sin enorme dyrepark – blant verdens største med over 4000 dyr og 800 arter – samt Sea World.

For surfere er det verdt å merke seg den lille byen La Jolla like nord for San Diego. Her finner du flere surfeskoler, blant annet Surf Diva, som er verdens største for kvinner.

7. Surfing USA

En tur til California er ikke komplett uten et besøk til noen av strendene rundt Los Angeles. Det finnes flere av dem som er vel verdt et besøk, men området som gir mest gjenklang internasjonalt – i tillegg til Venice Beach – er Surf City i byen Huntington Beach.

På den nesten 14 kilometer lange stranda setter mange av verdens surfestjerner hverandre stevne, men de fleste er konsentrert rundt den berømte piren som leder inn til Surf City, som også er sentrum i byen. Her finner du blant annet det internasjonale surfemuseet, som på en fin måte dokumenterer den verdenskjente, californiske surferkulturen, i tillegg til en rekke butikker og restauranter.

Huntington Beach er fint sted å å tilbringe late dager under solen, ikke minst fordi stemningen her – i tråd med den avslappede surferstilen området er kjent for – er langt mindre hysterisk enn lengere nord i byen.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.