Gå til sidens hovedinnhold

California tillater homoekteskap

En føderal dommer har avvist delstaten Californias forbud mot ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Amerikanske homoaktivister jubler etter den knusende kjennelsen fra en føderal dommer onsdag. Den sier at California ikke har noen legitime delstatsinteresser som kan rettferdiggjøre å behandle homser og lesber annerledes enn andre og at moralske innvendinger ikke er tilstrekkelig for å opprettholde vedtaket mot samme kjønn-ekteskap som ble gjort gjennom en folkeavstemming i 2008.

Dermed er Californias forbud mot ekteskap mellom personer av samme kjønn erklært grunnlovsstridig.

Kjennelsen fra dommer Vaughn Walker markerer et veiskille i en debatt som splitter USA. Advokater fra begge leire regner med at saken blir anket og kommer til å gå hele veien til Høyesterett, skriver Los Angeles Times.

Aktivistene som nå har vunnet fram har argumentert med at folkeavstemmingen i 2008, der flertallet sa at ekteskap mellom personer av samme kjønn skulle forbys, er diskriminerende. Forbudstilhengerne fikk den gangen støtte fra 52 prosent i folkeavstemmingen, en såkalt Proposition 8. Det førte til at tusenvis av homofile par stilte seg i kø for å gifte seg før loven trådte i kraft.

Kjennelsen onsdag går først til en ankedomstol og deretter vil den etter alt å dømme gå videre til Høyesterett. Proposition 8-vedtaket ble utfordret da et homofilt par fremmet et søksmål der de hevdet at forbudet mot ekteskap krenket deres borgerrettigheter.

Det ble ført i alt 18 vitner i saken, fra eksperter på alt fra familie, homofili, religion og ekteskap i et historisk perspektiv.

Theodore Olson holdt den avsluttende prosedyren for motstanderne av forbudet der han sa at frykten for å skade det heteroseksuelle ekteskapet ikke er grunn god nok til å diskriminere homofile par, rapporterer Guardian.co.uk .

Kommentarer til denne saken