Marihuana er en av de virkelig store diskusjonstemaene både i USA og resten av verden. Bør det legaliseres?

Går i spissen
California er kanskje et av de stedene som har et mest ambivalent forhold til stoffet. Medisinsk bruk er lovlig, mens vanlig bruk er ulovlig. Men selv medisinsk bruk kan en arresteres for fordi det bryter med føderale amerikanske lover.

Men nå har California tatt et nytt skritt i retning liberalisering av marihuana. «The Public Safety Committee» holdt tirsdag en avstemning på om salg og bruk av stoffet skulle legaliseres og reguleres statlig. Forslaget innebar også en statlig skatt på 50 dollar per unse (28,35 gram).

Avstemningen endte med at forslaget ble stemt videre med fire mot tre stemmer, melder Los Angeles Times.

Forslaget innebærer at stoffet blir lovlig for alle over 21 år.

Har bred støtte
Forslaget har fått omfattende støtte, ikke minst fra politiet og tidligere dommere. Organisasjonen Law Enforcement Agains Prohibition jobbet aktivt for å få legalisert en rekke narkotiske stoffet, og argumenterer sterkt for at det vil føre til en bedre samfunn - ikke minst på grunn av at de store ressursene som benyttes til bekjempelse av narkotika kan brukes på andre ting.

Det er en stadig økende holdning i befolkningen at forbud mot stoffet fører med seg større problemer enn det er verdt, og skadevirkningene av marihuana skal ifølge en rekke forskningsrapporter være mindre enn for både alkohol og tobakk.

Blant annet sliter USA generelt, og California spesielt, med overfylte fengsler - og svært mange av de i fengsel sitter der på grunn av marihuanaforbrytelser. Narkotikaomsetning er også en svært betydelig inntektskilde for kriminelle.

- De påståtte sosiale problemene som er assosiert med marihuana er skapt av forbudet. Forbudet skaper et undergrunnsmarked med enorme illegale gevinster som skaper organisert kriminalitet, vold, internasjonal ustabilitet og tilfeldige drap. Å legalisere marihuana vil sette en stopper for alt det, skriver den tidligere aktoren James Anthony i et innlegg hos CBS News.

Er ikke i mål
Med avstemningen tirsdag er det likevel ikke åpnet for full legalisering av stoffet. En ny runde i lovforsamlingens helsekomité må gjennomføres, men avgjørelsen sees på av tilhengerne av legalisering som en stor seier. Tilhengerne av legalisering frykter at komiteen ikke vil gjøre dette før fredag, noe som må gjøres for at forslaget skal godkjennes.

Skjer ikke dette vil det kunne ta svært lang tid til forslaget blir endelig behandlet.

Tilhengerne er ikke fornøyd
- Vi skal legalisere marihuana, vi skal skattelegge det og vi skal lære opp barna våre med at narkotika er skadelig. Det er latterlig. Hva er det neste? Skal vi legalisere metamfetamin og kokain, sier komiteeleder Danny Gilmore.

Og selv om deler av politiet liker den nye loven, er det snakk om på langt nær alle. Bob Cooke, tidligere sjef for California Narcotics Officers Assn., mener at forslaget er et forsøk på å skattelegge menneskelige lidelser.

Det er antatt at legalisering kan gi staten California, som sliter med svært dårlig økonomi, inntekter på 1,3 milliarder dollar i året.

Også her i Norge går debatten om legalisering av de letteste stoffene.

Les også:
Ap-representant vil legalisere narkotikabruk
- Kaster penger etter kriminelle