RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ERIC FEFERBERG (Afp)

Cameron: - Britisk EU-avstemning innen 2017

Sist oppdatert:
En folkeavstemning om fortsatt britisk medlemskap i EU vil bli holdt før utgangen av 2017, varsler statsminister David Cameron.

London (NTB-Reuters-DPA): Da skal britene avgjøre om de forblir i unionen eller går ut, sier han.

Britene er ikke EU-fiendtlige og ønsker å forbli medlemmer av EU, understreket Cameron i en tale i Londons finansdistrikt City onsdag. Men det forutsetter reformer av samarbeidet, framholdt han.

– Den største trusselen mot EU kommer fra folk som fordømmer nytenkning som kjetteri, sa Cameron i en tale onsdag. Britenes tilnærming til det europeiske samarbeidet bygger mer på praktiske hensyn enn på følelser, tilføyde han.

«Frustrerte»
Den britiske regjeringssjefen mente at folk blir mer og mer frustrerte over at beslutningene tas lenger og lenger unna dem selv. Hvis ikke EU får på plass reformer, vil Storbritannia «drive mot utmeldelse», sa David Cameron.

– Jeg ønsker ikke at vi noensinne skal trekke brua opp bak oss og trekke oss tilbake fra verden. Jeg ønsker en bedre løsning for Storbritannia, og jeg ønsker en bedre løsning for Europa, understreket den britiske statsministeren.

Han sa også at det europeiske samarbeidet må fortsette å bygge på beslutninger i de enkelte medlemslandenes nasjonalforsamlinger. Britene kommer ikke til å bytte ut pundet med euroen, tilføyde Cameron.

Makt
Hvis hans konservative parti vinner fornyet regjeringsmakt ved parlamentsvalget i 2015, vil det gjennomføre planen om en folkeavstemning, fortsatte statsministeren. Folkeavstemningen kan komme mellom 2015 og 2017.

– I denne folkeavstemningen vil spørsmålet bli «inn eller ut», sa Cameron. Etter 2015 vil Storbritannia gjøre sitt beste for å vinne tilbake makt som nå ligger i Brussel, understreket den britiske statsministeren.

Hans tale møtte straks skarp kritikk fra EU-parlamentets president Martin Schulz. Reformer som skal gjøre samarbeidet mer effektivt og demokratisk, har grunnstøtt på motstand nettopp fra Storbritannia, sa Schulz onsdag.(©NTB)

Reaksjoner i Norge
Camerons EU-tale har også ført til reaksjoner her hjemme i Norge. Nei til EU mener vår egen statsminister har mye å lære av sin britiske kollega.

- Camerons lovnader er selvsagt uttrykk for den sterke EU-motstanden i det britiske folket, ikke minst blant hans egne velgere. Men det er også uttrykk for en befriende åpenhet i europadebatten og vilje til å høre på folkemeningen som vår egen Jens Stoltenberg har mye å lære av, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen i en uttalelse.

En meningsmåling før jul viste at 51 % ønsket å melde Storbritannia ut av EU, 30 % ville beholde EU-medlemskapet og 19 % svarte vet ikke (YouGov november 2012).

Olaussen sier at Camerons understreket at EUs mantra om «en stadig tettere union» er uten folkelig forankring, og at endringer i EU-traktatene er påkrevd.

- Det demokratiske underskuddet er EUs evige problem. Vi har i land etter land sett at EU-ledernes ignorering av opinionen gir grobunn for høyreekstreme holdninger, sier Olaussen.

- Splittet, britisk politikk
Europeisk Ungdoms sier imidlertid at den britiske EU-debatten overhodet ikke er noe nytt.

- Debatten om Storbritannias tilknytning til EU er alt annet enn en ny debatt, Den britiske EU-debatten har i årtier splittet og provosert britisk politikk. Europeisk Ungdom synt es det er riktig av Cameron å ta hensyn til de EU-kritiske røstene i sitt eget parti, men kanskje enda viktigere er det at han nå lytter til folket, slik stemningen i Storbritannia er i dag, opplyser Europeisk Ungdom i en pressemelding.

- Det verserer mange ulike oppfatninger om hva EU-systemet er, og hvilken rolle Storbritannia spiller i verden, men Cameron var tydelig på at EU er med på å styrke landets rolle på verdensscenen, og at fellesmarkedet er en naturlig forlengelse av Storbritannias frihandelspolitikk, fortsetter Europeisk Ungdom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere