*Nettavisen* Nyheter.

Cameron: - Drapet forandrer ingenting

Foto: (Scanpix)

David Cameron kom til Afghanistan for å feire fremskritt. Samme dag ble den fangede britiske soldaten funnet død.

06.07.11 08:25

Soldaten ble funnet etter en dags intens leting i Helmand-provinsen i Afghanistan. Han hadde blitt skutt i hodet.

Han skal også ha hatt skuddskader andre steder på kroppen.

Allerede mandag formiddag tok Taliban på seg skylda for drapet.
Les: - Han er henrettet

Intens leting
Soldaten ble meldt savnet etter at han ikke kom tilbake til basen etter å ha avsluttet en vakt. Trolig trosset han ordre om å holde seg innenfor et område, og etterforskere forsøker nå å finne ut hvorfor.
- Vi tror han forlot posten og umiddelbart ble plukket opp, enten av lokalbefolkning eller av Taliban, sier en kilde fra det britiske forsvaret til The Telegraph.

Taliban hevder at eskalert skuddveksling i et redningsforsøk fra Nato gjorde at de valgte å henrette ham.

De britiske styrkene kansellerte alle andre operasjoner for å lete etter den savnede soldaten i går. Hundrevis av tropper og alle tilgjengelige helikoptre ble brukt i den 12 timer lange operasjonen.

Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet mandag kveld at soldaten ble funnet innenfor fire kilometer fra der han sist ble sett i live.

Cameron var i landet
Dette er første gang en britisk soldat har blitt tatt til fange og drept siden operasjonene i Afghanistan startet i 2001. Ifølge Daily Mail har totalt 374 britiske soldater mistet livet.

Kidnappingen kaster unektelig en skygge over statsminister David Camerons besøk til landet. Han skulle tilbringe to dager med britiske soldater for å feire fremskrittene gjort for å motarbeide opprørere.

Som følge av hendelsen utsatte han blant annet et besøk basen i Lashkar Gah slik at styrkene kunne fokusere på letingen etter soldaten.

- Det var det eneste rette å gjøre. Jeg sa det med en gang jeg kom; ikke bry dere om å fly meg rundt. Bruk alle krefter på å finne denne personen, sa Cameron mandag, ifølge The Guardian.

Statsministeren kunngjorde forrige uke at de britiske styrkene skulle trekkes ut av landet innen slutten av 2014. Forsvarssjefer skal likevel ha overtalt ham til å ikke redusere antallet tropper dramatisk helt ennå.

- Svært beklagelig
Ifølge Daily Mail vil han drøye til slutten av neste sommer med å kutte nevneverdig ned på de 9500 bakkestyrkene. Det forventes at han vil komme med en formell kunngjøring i parlamentet onsdag om å ikke trekke ut mer enn 500 soldater før høsten 2012.

Han understrekte at gårsdagens hendelse ikke ville påvirke strategien til britene i Afghanistan.

- Vi kommer til å ha utfordringer og problemer helt til vi avslutter dette oppdraget. Det som skjedde var svært beklagelig, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag