*Nettavisen* Nyheter.

Cameron fikk støtte til luftangrep i Syria

Vedtaket som ble foreslått av statsminister David Camerons regjering fikk klart flertall med 397 stemmer mot 223 i Underhuset, etter om lag ti timers debatt. Foto: Pa (Pa Photos)

Det britiske parlamentet stemte onsdag kveld for å delta i luftkrigen mot IS-mål i Syria.

03.12.15 08:57

Vedtaket som ble foreslått av statsminister David Camerons regjering fikk klart flertall med 397 stemmer mot 223 i Underhuset, etter om lag ti timers debatt.

SISTE: Storbritannia har gjennomført de første luftangrepene over Syria

Kort tid etter meldte nyhetsbyrået Reuters at fire britiske fly hadde tatt av i par med en times mellomrom fra en base på Kypros.

– Mangler strategi

Cameron har argumentert med at å bombe IS på hjemmebane vil gjøre Storbritannia tryggere. Etter avstemningen sa han at dette var den rette avgjørelsen for britene.

Opposisjonen har derimot argumentert med at dette vil føye seg inn i rekken av mislykkede intervensjoner britene har deltatt i de siste 15 årene.

– Vi må reflektere over tidligere operasjoner i Irak, Afghanistan og Libya under denne debatten, sa opposisjonsleder i Labour Jeremy Corbyn.

Samtidig luftangrepene ble debattert i Underhuset, protesterte rundt 2000 personer mot krig utenfor Parlamentet.

– Tusenvis av uskyldige mennesker vil bli drept under disse angrepene, sa en av dem, Theresa Gormley.

– Vil fornedre IS

Britiske fly kan potensielt ta del i luftangrep mot IS-mål i Syria i løpet av kort tid. Kampfly i det britiske luftforsvaret er allerede stasjonert ved en base på Kypros der de det siste året har deltatt i operasjoner mot IS i Irak.

– De første operasjonene kan settes i gang så tidlig som i morgen (torsdag) kveld, sa utenriksminister Philip Hammond.

– Britiske styrker skal angripe IS provisoriske hovedstad Raqqa og oljevirksomhet, sa Cameron.

Britiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert opplysningene om at fire fly tok av fra RAF Akrotiri-basen på Kypros natt til torsdag.

Cameron har i lengre tid ønsket å trappe opp kampen mot ekstremistgruppen og har fått bredere støtte til dette i parlamentet etter angrepene i Paris 13. november.

Obama er fornøyd

USAs president Barack Obama uttrykker i en uttalelse at han er veldig positiv til at Storbritannia nå skal delta de internasjonale luftoperasjonene i Syria.

– Siden vi startet operasjonene mot IS har Storbritannia vært en av våre mest verdifulle partnere og vi har et spesielt forhold som bunner i våre felles verdier og innsatsvilje til global fred, fremgang og sikkerhet, sa Obama i uttalelsen.

Britiske styrker skal integreres i amerikanske operasjoner over Syria så fort som mulig, ifølge Obama.

Tyskland erklærte tirsdag at de ville bidra med opp til 1.200 soldater for å bekjempe IS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag