Cameron kaller inn Parlamentet for å diskutere Syria

Foto: BERTRAND LANGLOIS (AFP)

Den britiske statsministeren David Cameron kaller inn Underhuset i Parlamentet til ekstraordinært møte for å diskutere Syria-krisen.

27.08.13 15:14

Damaskus/Ankara/London/Moskva (NTB/Nettavisen): - Lederen for Underhuset godtok min anmodning om å innkalle Parlamentet, skrev Cameron på Twitter tirsdag.

Parlamentsmedlemmene må dermed avbryte sommerferien og møte i London torsdag.

- Det vil bli lagt fram et forslag fra regjeringen og holdt en avstemning, het det videre i meldingen.

Internasjonal ramme
- All bruk av kjemiske våpen er fullstendig avskyelig, og hvis de er blitt brukt, må verdenssamfunnet reagere i tråd med dette, sier Cameron ifølge en talsmann.

Flere britiske aviser har skrevet at britiske myndigheter forbereder et militært svar på den angivelige bruken av kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i forrige uke, og at en avgjørelse om å gå til aksjon er ventet innen kort tid.

Camerons talsmann bekreftet tirsdag at de britiske styrkene vurderer ulike muligheter for militær aksjon i Syria, men at det ikke er tatt noen beslutning om hva slags aksjon det kan være snakk om.

Samtaler
Nyhetsbyrået AFP skriver at Cameron fortsetter samtalene med andre lands ledere der målet er å bli enig om et «rimelig svar» på de påståtte kjemiske angrepene i Syria som skal ha tatt livet av over 300 mennesker.

De syriske opprørerne hevder at det er Bashar al-Assads regime som står bak angrepene, men dette tilbakeviser regimet som blank løg

Flere nasjoner diskuterer nå hva som må gjøres for å få satt en stopper for borgerkrigen som raser i Syria.

USA, Frankrike, Tyskland og Tyrkia er ikke fremmed for tanken om maktbruk. Mer tilbakeholdne er derimot Russland og Kina.

- Et angrep kan ventes om få dager
Vestlige utsendinger skal ha gitt klar beskjed til Syrias nasjonalkoalisjon om at et vestlig angrep mot Bashar al-Assads styrker kan ventes i løpet av få dager.

Beskjeden skal ha blitt gitt under et møte mellom vestlige utsendinger og representanter for Syrias nasjonalkoalisjon i Istanbul på mandag, opplyser kilder som var til stede på møtet.

Målet med aksjonen skal være å avskrekke Assad-regimet fra videre bruk av kjemiske våpen.

- Ingen lett seier for Vesten i Syria
Syrerne har et sterkt nok forsvar til å forhindre at vestlige land vinner en lett seier hvis de angriper Syria, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge byrået råder regimet i Damaskus blant annet over solid luftvern.

Interfax oppga tirsdag «en militærdiplomatisk kilde» som kilde for meldingen om at president Bashar al-Assads regime er godt rustet til å møte en eventuell intervensjon.

Flere vestlige land med USA i spissen vurderer flyangrep mot mål i Syria.

- Rakettsystemet Buk-M2E, som har flere ulike funksjoner, og annet luftvern som de syriske styrkene har, vil gi aggressorene svar på tiltale, sier diplomaten Interfax har snakket med.

Regjeringsstyrkene skal ha opptil ti batterier av typen BUK-M2E.

Dette er mellomdistanseraketter som kan brukes mot krysserraketter og bemannede så vel som ubemannede fly.

Denne rakettypen er av sovjetisk opprinnelse og ble tatt i bruk av sovjeterne fra 1979 av.

Russiske talsmenn har sagt at bruk av militær makt mot Russlands gamle allierte i Assad-regimet vil få «katastrofale følger» for regionen som rammes.

Russland vil ikke la seg trekke inn i en slik konflikt, blir det fastslått.

- USAs styrker klare til aksjon mot Syria
USAs militære styrker er klare til å handle straks president Barack Obama eventuelt gir ordre om et angrep mot Syria. De nødvendige ressursene er på plass, sier forsvarsminister Chuck Hagel.

Hagel sa tirsdag til den britiske rikskringkastingen BBC at amerikanerne har gjennomført forflytninger av militære ressurser slik at en ordre fra presidenten kan settes ut i livet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bazuki Muhammad

- Vi er klare, så enkelt er det, tilføyde han.

Den amerikanske forsvarsministeren sa også at bevismateriale som FNs inspektører er i ferd med å samle inn, vil vise at den syriske regjeringen sto bak angrepet med giftgass nær hovedstaden Damaskus i forrige uke.

- Dette framstår nå som ganske klart, sa Chuck Hagel.

Stopp for våpeninspektørene
Ellers ble det tidligere i dag klart at våpeninspektørene fra FN måtte også tirsdag gi opp forsøket på å fortsette undersøkelsene på åstedet for det angivelige kjemiske angrepet utenfor den syriske hovedstaden, ifølge syriske myndigheter.

Teamet, som hovedsakelig består av eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og som ledes av svensken Åke Sellström, har i første omgang utsatt den videre etterforskningen til onsdag.

Årsaken til utsettelsen ifølge den syriske utenriksministeren Walid Moualem uenighet blant opprørerne om sikkerhetsopplegget rundt FN-etterforskerne. Han avviste samtidig den amerikanske utenriksministeren John Kerrys uttalelser om at Assad-regimet hindrer FN-teamets arbeid.

Inspektørene fikk en dramatisk start på oppdraget da de mandag ble beskutt mens de var på vei ut til en av forstedene i Damaskus der angrepet fant sted.

Men etter kun en liten stans som følge av skytingen, begynte inspektørene på jobben. Ifølge avisen The Guardian intervjuet inspektørene sårede og tok blod- og jordprøver.

Det antatte kjemiske angrepet fant sted i et område i Damaskus forrige onsdag. Organisasjonen Leger Uten Grenser har ifølge BBC opplyst at tre av sykehusene de jobber på i byen hadde fått inn over 3.600 pasienter med symptomer på nervegassforgiftning den dagen. 355 av pasientene døde.

USA, Storbritannia og deres allierte kommer trolig til å avvente våpeninspektørenes rapport før et eventuelt luftangrep, skriver The Guardian.

Tyrkia krever reaksjon
Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu kaller det angivelige kjemiske angrepet mot opprørere i Damaskus en «forbrytelse mot menneskeheten» og krever en reaksjon.

Han kaller hendelsen en prøve for det internasjonale samfunnet.

- Dette er en forbrytelse mot menneskeheten, og en forbrytelse mot menneskeheten bør ikke skje uten en reaksjon. Det som trengs å gjøres, må gjøres. Idag er det åpenbart at det internasjonale samfunnet er stilt på en prøve, sier utenriksministeren.

- Reaksjon kan bli nødvendig
Storbritannia kan ha strategisk behov for å reagere raskt i saker som den angivelige bruken av kjemiske våpen i Syria. Men det er ennå ikke tatt noen beslutning om dette, sier en talsmann for statsminister David Cameron.

Cameron sa tirsdag at britene vurderer en reaksjon som står i forhold til det som kan ha skjedd i Syria. Parlamentet har sommerferie, men statsministeren ville senere samme dag kunngjøre om de folkevalgte skal kalles sammen til ekstraordinært møte.

- Enhver beslutning som tas, vil bli tatt innen en streng internasjonal ramme. All bruk av kjemiske våpen er fullstendig avskyelig, og hvis de er blitt brukt må verdenssamfunnet reagere i tråd med dette, sa Cameron ifølge en talsmann.

Talsmannen ville ikke svare på et spørsmål om britene vil vente på bevismateriale for at slike våpen virkelig er blitt brukt, før de bestemmer seg for hva de skal gjøre. Cameron snakket mandag med Russlands president Vladimir Putin om situasjonen i Syria.

Storbritannia regnes som USAs nærmeste europeiske allierte, og britene vurderer nå i samråd med amerikanerne hvordan de bør reagere på bruken av giftgass i Syria. USAs president Barack Obama overveier ifølge amerikanske medier en begrenset militæraksjon.

- Angrep kan bli katastrofalt
Russland advarer om at en militæroperasjon mot Syria vil få katastrofale konsekvenser for hele Midtøsten-regionen.

- Forsøk på å gå utenom FNs sikkerhetsråd og enda en gang lage grunnløse unnskyldninger for en militær intervensjon i regionen, vil bare føre til mer lidelse for det syriske folk og til katastrofale konsekvenser for andre land i Midtøsten og Nord-Afrika, sier en talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Ifølge avisen The Guardian er et større antall kampfly og militære transportfly enn vanlig observert på Storbritannias flybase på Kypros. Flybasen ligger mindre enn 160 kilometer fra Syria, og antas å bli viktig dersom det settes i gang en luftkrig mot landet

To flygere som jevnlig flyr på Larnaka, forteller til avisen at de fra cockpit har observert transportfly av typen C-130 og små formasjoner av kampfly på sine radarskjermer. Fly de antar har kommet fra Europa. Innbyggere i nærheten av basen forteller også om økt aktivitet der de siste dagene.

- Liten tvil
Den angivelige forflytningen av kampfly til Kypros kommer samtidig med en stadig krassere retorikk fra vestlige ledere mot det syriske regimet.

Washington mener det «svært liten tvil» om at syriske styrker står bak angrepet som drepte flere hundre syrere forrige uke og at det var snakk om et gassangrep.

Barack Obama og USAs allierte vurderer nå nøye hvordan man skal svare på angrepet.

Russlands president Vladimir Putin mener imidlertid det foreløpig verken finnes bevis for at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen mot opprørerne eller hvem som sto bak onsdagens angrep.

Utsetter møte
Angrepet har uansett ført til ytterligere nedkjøling av forholdet mellom USA og Russland, og Washington har valgt å utsette et planlagt møte med russerne der de to landene skulle planlegge en internasjonal fredskonferanse om Syria.

Utsettelsen er nødvendig for å gi mer tid til gransking av bruken av kjemiske våpen i Syria, sier en ikke navngitt tjenestemann i Washington tirsdag.

Men den russiske viseutenriksministeren Gennadij Gatilov beklager og kritiserer den amerikanske beslutningen.

- Det ville vært viktig å få på bordet mulige politiske løsninger i Syria. Det gjelder spesielt nå som landet trues av et militært angrep, skriver Gatilov på Twitter.

Inspektører
Samtidig fortsetter FNs våpeninspektører arbeidet med å avdekke om det ble brukt kjemiske våpen og i så fall hva slags gass, under angrepet utenfor Damaskus forrige uke.

Inspektørene begynte på arbeidet mandag, da de snakket med både leger og sårede syrere. De tok også en rekke prøver som nå skal analyseres og forhåpentligvis gi svar.

Organisasjonen Leger Uten Grenser har tidligere opplyst at tre av sykehusene de jobber på i byen hadde fått inn over 3.600 pasienter med symptomer på nervegassforgiftning den dagen. 355 av pasientene døde.

USA, Storbritannia og deres allierte kommer trolig til å avvente våpeninspektørenes rapport før et eventuelt luftangrep, skriver The Guardian.

- Motbydelig
Militæreksperter tror ikke lagre med kjemiske våpen blir angrepet, men at det mest sannsynlige er rakettangrep mot Bashar al-Assads elitestyrker.

I en krass tale gjorde USAs utenriksminister det klart at et angrep med kjemiske våpen i Syria er motbydelig, og at USA vil kreve at noen må stå til ansvar for angrepet.

- Det vi så i Syria forrige uke, burde sjokkere verdens samvittighet. Det trosser enhver moralsk standard, sa John Kerry mandag.

Kerry omtalte kjemiske våpen som verdens mest «avskyelige» våpen, og tolker det syriske regimets motvilje mot å gi FN-inspektører adgang til området hvor angrepet skal ha skjedd, som et tegn på at regimet har noe å skjule.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.