*Nettavisen* Nyheter.

Cameron støtter Stoltenberg som NATO-sjef

Storbritannias statsminister er nå en av mange mektige statsledere som sier han tror Jens Stoltenberg er riktig mann til å overta ledervervet i NATO. Foto: (Bundesregierung/Bergmann)

- Det vil være meget bra å ha en slik kandida, sier Storbritannias statsminister om Jens.

27.03.14 21:33

David Cameron stiller seg bak Jens Stoltenberg som ny NATO-sjef. I realiteten gjenstår klarsignal fra bare et knippe store land.

– Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa Cameron ifølge nyhetsbyrået Reuters i Parlamentet i London onsdag.

NATOs ryktebørs summer. De 28 landenes ambassadører kan ta avgjørelsen fredag, eller kanskje kommer den offisielle støtten til Stoltenberg fra utenriksministrene tirsdag eller onsdag.

Få ved NATOs hovedkvarter synes å tvile på utfallet. – 99 prosent sikkert, spår én kilde. Men ingen tør garantere helt når prosessen er sluttført.

Onsdag møter Obama den sittende NATO-lederen Anders Fogh Rasmussen i Brussel og det er grunn til å tro at de to vil diskutere hvem som bør få ledervervet etter at dansken har gått av.

Les også:- Jeg er blitt veldig god til å gjennomføre intervjuer uten å si noe som helst

X-faktor

Det er alltid en X-faktor i NATOs valgprosesser. Enkelte peker på at ett av landene kan protestere i siste øyeblikk og kreve gjenytelser for å stille seg bak Stoltenberg: «Det skal bare en greker til, eller en latvier eller en tyrker» for at prosessen trekker ut.

Men en kilde NTB har snakket med ved NATO-hovedkvarteret, tror ikke på at eventuelle krav om å støtte Stoltenberg kommer fra et av de mindre medlemslandene.

– Det skal mye til for at et lite land blokkerer dette. Du kommer ikke til å se at Luxemburg eller Slovakia protesterer, sier kilden.

Tungvektere

Stoltenberg skal ha støtte fra tungvekterne USA, Tyskland og Frankrike i tillegg til Storbritannia. Men noen store land har også holdt kortene tett til brystet.

Tyrkia trenerte forrige valgprosess da danske Anders Fogh Rasmussen ble NATO-sjef. Ifølge Dagens Næringsliv fikk ikke statsminister Erna Solberg (H) grønt lys fra president Abdullah Gül da hun møtte ham i Haag denne uka.

Polen har sagt landet ikke har noe hastverk, og heller ikke Italia har kunngjort side selv om den italienske kandidaten Franco Frattini ifølge DN nå er ute av dansen. Det finnes ikke andre kandidater enn Stoltenberg, skriver avisen.

– Det må være konsensus, understreker den italienske utenriksministeren Federica Mogherini.

Overrasket

Mange skal opprinnelig ha ment og trodd at det var tid for en leder fra et søreuropeisk land. Før krisen med Ukraina og Russland var det i det sørlige nærområdet de største utfordringene lå, med flyktningstrømmer fra Nord-Afrika, borgerkrigen i Syria og etterdønningene av den arabiske våren.

– På grunn av dette ble nok mange overrasket da Stoltenbergs navn kom opp. Jeg hadde ikke trodde det ville være mulig å samle støtte til en ny nordisk kandidat nå, sier NTBs kilde.

Stoltenbergs erfaring med Russland-samarbeid trekkes fram som et stort pluss etter at han fikk undertegnet avtalen om delelinjen med russerne i 2010. Det samme gjelder et transatlantiske engasjement og et initiativ for nærområdesatsing.

Tysk initiativ

Ifølge diplomater stammet initiativet om Stoltenberg som ny leder fra Tyskland med rask tilslutning fra USA.

Noen nevner at franskmennene føler prosessen går vel fort selv om de skal ha gitt Stoltenberg sin støtte. Angivelig ønsket de seg opprinnelig en kandidat fra et EU-land.

Som alltid skal franskmennene også være opptatt av franskkunnskaper, så Stoltenberg må kanskje melde sin interesse for kursing fremover.

Tirsdag stod Stoltenberg på talerstolen på Arbeiderpartiets landsstyre. Der valgte han sine ord med omhu.

- Av respekt for Arbeiderpartiet og prosessen internt i Nato blir det feil av meg å kommentere denne prosessen nå, uttalte han.

- Uansett hva jeg sier, kan det lett bli misforstått. Det er ingen tjent med. Jeg er glad for den forståelse jeg har møtt i partiet for denne holdningen, sa han.

Spøkte om NATO-jobben

Stoltenberg spøkte med at han nå får mange spørsmål om Nato-jobben.

- Jeg er blitt veldig god til å gjennomføre intervjuer uten å si noe som helst, uttalte han til latter fra salen.

- Jeg visste at jeg var god til det fra før, men det er en kunst jeg har tatt til nye høyder, sa han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag