– Vi venter dødsfall i tiden som kommer, sa Camilla Stoltenberg 11. mars, og nordmenn ble umiddelbart kjent med koronavirusets alvorlighetsgrad også her til lands.

Siden har direktøren i Folkehelseinstituttet (FHI) vært et fast innslag på helsemyndighetenes nærmest ukentlige pressekonferanser.

Til tross for å ha vært involvert i en «nesten-ulykke» med statsminister Erna Solbergs utrstrakte hånd tidlig i pandemien, har Stoltenberg vært en klar stemme i en malstrøm av informasjon.

Hun har ikke vært redd for å kalle en spade for en spade, som da hun allerede 13. mars uttalte at vi ikke hadde «kontroll på smittespredningen» som foregikk i samfunnet. Det var bakgrunnen for at regjeringen iverksatte de mest inngripende tiltakene i fredstid.

Les også: FHI: - Vedvarende fare for at pandemien kommer ut av kontroll

Sådde tvil rundt tiltak

Stoltenberg var også tidlig ærlig på at man ikke kunne vite med 100 prosent sikkerhet at de omfattende tiltakene ville fungere optimalt.

– Vi vet jo ikke om disse tiltakene vil virke, sa Stoltenberg i Debatten på NRK i slutten av mars. I samme program stadfestet hun også at Folkehelseinstituttet, som et rådgivende organ, ville fortsette å problematisere de ulike tiltakene som ville bli iverksatt i kampen mot koronapandemien.

25. mars uttalte FHI-direktøren at hun mente tiltakene ville vare i 18 måneder. Det ga perspektiv til mange som kun trodde pandemien ville vare i «et par måneder». Når man skriver desember 2020 kan man notere seg at helse- og omsorgsminister Bent Høie håper de mest utsatt vil være vaksinert til påske, mens man til sommeren forhåpentligvis kan leve mer som før. Det er altså ikke mange månedene unna før Stoltenbergs estimat stemmer.

Les også: FHI: Dødeligheten for korona i Norge har vært 0,12 prosent siden sommeren

Senest i slutten av november gikk hun ut i en pressemelding og fortalte at det fortsatt er en «vedvarende fare for at pandemien kommer ut av kontroll».

Hver gang smittesituasjonen har sett en antydning til økning, har direktøren vært tidlig ute med å advare folket med viktig kriseledelse.

Les også: FHI-direktør: - Vet ikke nok om potensialet for smittespredning

Vant åpenhetspris

Såpass åpen har Stoltenberg vært gjennom pandemien at hun i september ble belønnet med Flaviusprisen fra Norsk Presseforbund.

«En uredd og tydelig leder har gått foran som et godt eksempel på at offentlig ansatte har særlig ansvar for å delta i samfunnsdebatten med sin fagkunnskap», skrev juryen i sin begrunnelse om tildelingen til Stoltenberg på Norsk Presseforbunds nettsider.

Seks nominerte til Årets navn 2020

Nettavisen deler ut Årets navn til «den som som har påvirket Norge mest i året som gikk, og som kan komme til å påvirke landet vårt varig». Camilla Stoltenberg er en av seks nominerte, og Nettavisens lesere inviteres til å si sin mening om hvem de mener bør får utmerkelsen, og får således en stemme inn i juryen som består av Nettavisens redaksjon.

  • Nominert 1: Maud Angelica Behn
  • Nominert 2: Bent Høie
  • Nominert 3: Camilla Stoltenberg
  • Nominert 4: Kommer
  • Nominert 5: Kommer
  • Nominert 6: Kommer

Vinneren får en inngravert vase fra Magnor Glassverk, samt et diplom. Vinneren offentliggjøres med et større intervju mot slutten av året.

Tidligere vinnere av Årets navn i Nettavisen:

2015: Rasmus Hansen: - Det er såpass overraskende at det må få synke litt inn

2016: Julie Andem/Skam: «Den viktigste årsaken til at Nettavisen utnevner serien og kvinnen bak til årets navn er hvilken betydning den har hatt som påvirker av ungdoms selvfølelse»

2017: Erna Solberg: -Jeg merker meg at det finnes skråsikre kommentatorer, men jeg deler ikke den spådommen

2018: Folk kommer bort til Kevin Vågenes på gata og sier ingenting. Men så kommer det tre små ord.

2019: Trygve Slagsvold Vedums lederstil har gjort Senterpartiet til den største politiske vinneren de siste årene

Nettavisen deler dessuten pris til Årets sportsnavn, samt Årets spiller, unge spiller og trener i Eliteserien. Vinnerne offentliggjøres mot slutten av året.