FHI-direktør Camilla Stoltenberg om vaksinetempoet:

- Om alt går som vi tror vil alle ha fått tilbud om dose to av koronavaksinen innen sommeren er over.

Det sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet til P4-nyhetene.

Stoltenberg presenterte denne fremdriftsplanen først på en pressekonferanse mandag, der videre bruk av AstraZeneca og Janssen-vaksinene var hovedtema.

- Har kontroll

Så langt har 90 prosent i gruppen 65-74 år fått første dose med koronavaksine, og FHI anser at Norge nå har fått kontroll med epidemien.

- Alle fra 18 år og oppover kan få første dose innen tredje uke i juli, og nesten alle kan få tilbud om andre dose i andre halvdel av august, sa Stoltenberg da hun skisserte opp framdriftsplanen for vaksinasjonsprogrammet (se video).

- Kan tåle høyere smitte

Økt vaksinering gjør at Norge kan tåle høyere smittetall uten å stenge ned igjen, opplyser Folkehelseinstituttet, melder NTB.

– Etter hvert som flere bli beskyttet med vaksine, tåler vi mer smitte i samfunnet. Vi er fortsatt i en situasjon der vi ikke kan ha fri smitte i samfunnet, men nå vurderer vi hvilke lettelser som er riktig i neste gjenåpningstrinn, sier avdelingsdirektør Line Vold til TV 2.

Flere vaksinerte innebærer at færre blir alvorlige syke og dør. Det innebærer at gjenåpningen kan fortsette selv om smitten øker, forklarer Vold.