RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Canadisk avispapirgigant ser på Norske Skog

Sist oppdatert:
Verdens største avispapirprodusent Abitibi Consolidated vil nå vurdere en ekspansjon til Europa og produksjon av andre typer papir. Et kjøp av Norske Skog kan være en strategi
Det er konsernsjef John Weaver i Abitibi som sier dette i et intervju med Bloomberg.

En slik ekspansjon vil imidlertid være avhengig av at konsernet for kuttet ned på gjelden med inntil 20 prosent. Abitibi kontrollerer i dag omkring en tredje del av det nordamerikanske avispapirmarkedet, et marked hvor Norske Skogs Norske Canada er nummer tre. På verdensbasis har Abitibi en markedsandel på 14 prosent, og samarbeider blant annet med Norske Skog i Asia gjennom 50/50-eide PanAsia Paper.

Bakgrunnen for at Abitibi nå ser etter ekspansjonsmuligheter i Europa, er at selskapets posisjon i USA kan føre til problemer med konkurransemyndighetene.

- På lang sikt må vi enten bli en mer global avispapirprodusent eller diversifisere inn i andre kvaliteter. Vi er bare en liten spiller i Europa, så vi vil ser der. Men for at vi skal vokse i Europa eller andre steder, må vi betale ned gjeld først, sa Weaver i intervjuet med Bloomberg.

Weaver forventer å betale ned en god porsjon til neste år, men vil ikke gi noe mål for selskapets gjeldsplan.

Norske Skog-kjøp?

Ifølge Bloomberg sto Europa for 16 prosent av Abitibis avispapirsalg i fjor, men Weaver vil ikke si om det ved en ekspansjon er aktuelt å kjøpe andre eller bygge nye papirfabrikker.

- Å kjøpe en konkurrent som Norges Norske Skog vil være fornuftig, sier analytiker Frederic Beausoleil i National Bank Financial Inc. til nyhetsbyrået.

Norske Skog er verdens nest største avispapirprodusent, og har et sterkt salg i Europa og Asia, sier analytikeren.

Selskapene samarbeider allerede i PanAsia, og Weaver sier i intervjuet at Abitibi en dag kan komme til forsøke å overta hele PanAsia.

- Vi ville like det, selvfølgelig. Men det ville også vår partner, sier Weaver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere