Gå til sidens hovedinnhold

Canadisk opposisjonsleder erkjenner valgnederlag

Lederen av opposisjonen i Canada, Erin O'Toole, erkjenner nederlag etter mandagens valg, melder Reuters.

O'Toole leder det konservative partiet, og tirsdag morgen norsk tid ringte han til statsminister Justin Trudeau og gratulerte ham med seieren.

De endelige resultatene etter mandagens valg på ny nasjonalforsamling er ikke klare ennå, men prognosen viser at Trudeau og hans sentrum-liberale parti vinner, men ikke får flertall i nasjonalforsamlingen.

CBC News desk er blant dem som utroper Trudeau som vinner og konkluderer med at han kan danne en mindretallsregjering.

Opptellingen så langt viser 156 seter til De liberale, 121 til De konservative, 32 til Bloc Québéois, 27 til New Democrat og 2 til Green Party, ifølge CBC. Et parti må ha 170 seter for å ha flertall i nasjonalforsamlingen.

Det har vært svært tett mellom De liberale og opposisjonspartiet De konservative, ledet av Erin O'Toole, på meningsmålingene før valget.

Trudeau har siden hans første seier i 2015 ledet en stabil mindretallsregjering, men han er ikke så populær som han en gang var.

Valget ble utløst da Trudeau ba om nyvalg i august. Trudeau regner med at canadiere vil belønne ham for å ha ledet landet gjennom koronapandemien, skriver nyhetsbyrået AP. Canada er blant de landene i verden som har vaksinert flest innbyggere, og 49-åringens regjering brukte mye penger på å redde økonomien under portforbudene.

Klima var en av de viktigste sakene i forkant av mandagens valg i Canada, men partiet De grønne gjør et dårlig valg.

(©NTB)