RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Cannabis har over 250 positive virkninger.
Cannabis har over 250 positive virkninger. Foto: boojus

Cannabisspray lovlig i Norge

Sist oppdatert:
Er godkjent som legemiddel.

SIDE2: Multippel sklerose (MS) er per i dag diagnostisert som en kronisk, uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet i både hjernen og ryggmargen. Som oftest rammes kvinner mellom 25 til 45 år, og de vanligste symptomene er nedsatt førlighet, dårlig syn, lammelser og koordinasjonsvansker. Munnsprayen Savtivex er nå godkjent til bruk på norske pasienter og for MS-pasienter er dette er god nyhet.

Smertelindrende
Side2 har tidligere i år skrevet at Sativex etter all sannsynlighet ville bli godkjent også i Norge, men det er et problem at medisinen er for dyr, og det kun er noen få pasienter som bruker den. De som får den i dag betaler anslagsvis mellom 40.000 og 50.000 kroner i året for munnsprayen.

Cannabissprayen kan på ingen måte stoppe sykdommen eller hindre den i å utvikle seg, men den skal hjelpe mot spastisivitet og lindre smerter.

- Legemidlet har vist effekt og er godkjent for pasienter med MS. Studier har vist liten grad av avhengighetsproblemer, og det vurderes derfor at misbrukspotensialet er lavt for dette legemidlet, skriver Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet i en e-post til VG Nett.

Regnet som narkotika
Men til tross for at munnsprayen skal ha positiv effekt på de rundt 8000 nordmennene som sliter med mye smerter grunnet MS, blir det ikke lett for legene å skrive ut preparatet.

- Legemidler med innhold av cannabis er i henhold til narkotikaforskriften som utgangspunkt forbudt. Det kreves derfor en særskilt rett for å rekvirere disse, skriver Daae.

Men til tross for at cannabis fortsatt er på narkotikalisten arbeider de nå for å få ordnet med de praktiske detaljene for å få på plass alt, slik at det kan fattes et vedtak som gjør at alle leger som har rett til å skrive ut legemidler i pasientgruppe A, også får skrive ut Sativex.

Liten ruseffekt
For ihuga cannabismotkjempere skal det sies at legemiddelet har liten eller ingen ruseffekt ifølge medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen.

- Den påvirker plagene som pasienten har, og da er det først og fremst smerter og muskelkramper. Den virker i hjernen og nervesystemet, og har en gunstig effekt hos noen av disse pasientene, har Madsen tidligere sagt til VG Nett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere