*Nettavisen* Nyheter.

Cappelen erkjente straffskyld i retten

TILTALT: Gjermund Cappelen (innfelt) er tiltalt for omfattende narkotikakriminalitet. Hans firma hadde blant annet kontorer på Fornebu. Foto: Ole Eikeland/Privat

Som ventet erkjente tiltalte Gjermund Cappelen straffskyld for flere grove brudd for narkotikakriminalitet. To av de tiltalte møtte ikke i retten.

20.09.17 13:53

Han erkjente også straffskyld for oppbevaring av to våpen.

Han nekter imidlertid å si hvem han solgte narkotikaen til, med unntak av ett tilfelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim. Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim starter med å fortelle om Cappelens bakgrunn, og gjør kort rede for hans nettverk og pengebruk.

- Cappelen har hatt et overdrevent luksusforbruk, er tidligere dømt for narkotikakriminalitet, vinningskriminalitet, vold og trusler. Han har også et nettverk hvor de fleste har kriminell forbruk.

- Vi har hatt mistanke mot ham i mange år, sier statsadvokaten.

Alfheim fortalte også i retten at det er foretatt forbruksanalyser av Cappelen og at det i 2010 var et overforbruk på to millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hasjbeslag hos en av de avdøde i Cappelen-nettverket. Foto: Politiet

Det kom også frem i retten at Cappelen er dømt for promillekjøring i Danmark og at han har hatt flere turer til Amsterdam, noe som også var kjent fra før.

Statsadvokaten forteller også i retten om betydelige mengder med beslag av våpen, verdisaker, narkotika, penger og narkotikabeslag. Mistanken om at det var drevet med narkotikakriminalitet var derfor sterk.

- Mengden bevis gjorde at politiet antok at det ikke var første gang de hadde gjort dette.

Ulovlig rettsfravær

To av de tiltalte møtte ikke i retten. En 51 år gammel mann har gyldig sykmelding, meddelte rettens dommer da saken starter i Asker og Bærum tingrett.

Les også: Tiltalt for mafiavirksomhet - 49 vitner kalt inn til retten

Les også: Dømt for hvitvasking - vitner i Cappelen-saken

Klikk på bildet for å forstørre.

Totalt ble det beslaglagt 367 kilo hasj på en adresse hvor en avdød person i Cappelen-nettverket bodde. Foto: Politiet

I dag startet rettssaken mot Gjermund Cappelen, mest kjent for angivelig å ha vært informant for den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen.

Totalt er åtte personer tiltalt for grov narkotikakriminalitet, oppbevaring av våpen og heleri av millionbeløp.

To av de tiltalte møtte ikke i retten. En 51 år gammel mann har gyldig sykmelding, meddelte rettens dommer da saken starter i Asker og Bærum tingrett.

En annen av de tiltalte, en mann på 38 år, har derimot ikke gyldig fravær og har unnlatt å møte i retten. Det kom også frem i retten at mannen er etterlyst.

- Jeg har konferert med min klient tre ganger siden 26. mai, og har fått tilbakemelding om at tiltaleerklæringen ikke er signert, sier mannens forsvarer Fridtjof Feydt til rettens dommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fridtjof Feydt forsvarer den tiltalte mannen som ikke møtte i retten og er etterlyst. Foto: Farid Ighoubah/Nettavisen

- Jeg har aldri sett Cappelen med hasj

493.000, inndragning 2,5 mill.

En av de tiltalte i Cappelen-saken forklarer at han ikke har noen kjennskap til hasjen politiet skal ha beslaglagt hos ham. 63-åringen er blant annet tiltalt for å ha oppbevart 476 kilo hasj og for mafiavirksomhet.

- Jeg har kjent Cappelen i cirka 10 år, og ble kjent med ham i forbindelse med bilkjøp. I det siste har vi hatt sporadisk kontakt. Hasjen kjenner jeg ikke til, jeg visste rett og slett ikke noe om den, sier den tidligere rørleggeren i retten.

- Jeg kjenner ikke til at Cappelen har drevet med hasj, og har aldri sett ham selge noe hasj.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.