Gå til sidens hovedinnhold

Care arrangerer årets TV-aksjon

Sammen med NRK forsøker Care å finne personer som mottok Care-pakker etter andre verdenskrig.

OSLO: Mer enn 300.000 Care-pakker ble delt ut i Oslo. I pakkene lå mat, klær og annet nødhjelpsutstyr, men også leker og bøker.

Etter andre verdenskrig var deler av landet vårt bombet, nedbrent og i ruiner. Nøden var stor, vi manglet mat og andre livsnødvendige ting.

Da de amerikanske Care-pakkene ankom norske havner i 1946, var det nødhjelp til et krigsherjet Norge. Mannen som signerte hjelpeavtalen med Care var daværende statsminister Einar Gerhardsen.

Nå sitter barnebarnet Marte Gerhardsen i sjefstolen hos CARE i Norge.

Behov for hjelp

Det er viktig at vi nordmenn forstår hva dette betydde for oss. Norge var hardt rammet etter fem år med krig. Noen hadde mistet sine nærmeste. Andre hadde mistet alt de eide. Norge trengte nødhjelp, og det fikk vi blant annet fra Care. Det er viktig å huske på at alle kan være sårbare, også vi her i Norge, sier Marte Gerhardsen.

Vi er jo litt nysgjerrige på hvem de var og hvordan pakkene ble mottatt. Jeg tror at slike historier kan minne oss på at det nå er andre som har behov for hjelp, understreker Marte.

Marte Gerhardsen og Care oppfordrer alle som mottok Care-pakker, eller kjenner noen som gjorde det, til å ta kontakt med avisen eller informasjonsrådgiver i Care Ida Sem Fossvik på mobil 93630982 eller e-post ida.sem.fossvik@care.no.

TV-aksjonen

Den første TV-aksjonen fant sted i 1974, men NRKs årlige innsamlingsaksjon er mye eldre. Den aller første gangen NRK stilte seg til rådighet for et veldedig formål var i februar 1946, for aksjonen «Nasjonalhjelpen for krigens ofre og de falnes etterlatte».

Kong Haakon var innsamlingsaksjonens høye beskytter, og aksjonens motto var «Du må ofre noe mange ofret alt». Flyvåpenet sendte et Catalina-fly og folk fra Nasjonalhjelpen reiste landet rundt for å mobilisere folket til å gi. De samlet inn over 103 millioner kroner. Det er hele 1,8 milliarder kroner etter dagens kroneverdi.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs