CargoNet dømt etter Sjursøya-ulykken

Foto: (Scanpix)

Idømt bot på seks millioner kroner. Men selskapet slipper å betale oppreisning til de etterlatte.

30.06.11 21:25

CargoNet ble torsdag ettermiddag dømt i Oslo tingrett for Sjursøya-ulykken. Selskapet er dømt til å betale en bot på seks millioner kroner, men slipper imidlertid å betale oppreisning til de etterlatte, framgår det av dommen.

- Nå vil vi gå igjennom premissene og grunnlaget for en mulig anke, sier CargoNets forsvarer Morten Hugo Berger til NTB

Nektet å vedta forelegg
Både CargoNet og Jernbaneverket ble ilagt et forelegg på henholdsvis syv millioner og 15 millioner kroner etter ulykken på kaianlegget Sjursøya i Oslo 24. mars i fjor. Jernbaneverket, som driver Alnabruterminalen, vedtok boten.

Mens CargoNet, som eier vognene som raste inn i kaiområdet, godkjente ikke forelegget.

Saken ble dermed ført for retten, og CargoNet sto tiltalt for brudd på jernbaneloven og straffeloven. Tre menneske mistet livet og fire ble skadd da en rekke godsvogner trillet ut av Alnabruterminalen og videre nedover til kaianlegget. Årsaken til ulykken er at bremsene på vognene åpnet ved en feil.

Fornøyd med dommen
Påtalemyndigheten er tilfreds med dommen.

- Dommen er et viktig bidrag til økt trafikksikkerhet innen jernbanevirksomhet, sier aktor Carl Graff Hartmann i en uttalelse.

- Det er viktig at de som driver transport på jernbanenettet forstår at de har et selvstendig ansvar og at ikke ansvaret bare hviler på Jernbaneverket som eier infrastrukturen.

Dømt for uaktsomhet
Til tross for at tre liv gikk tapt i ulykken, ble ikke CargoNet dømt for grovt uaktsomhet.

- Tingretten er ikke enig med påtalemyndigheten i at CargoNet har vært grovt uaktsomme, og har kun dømt for vanlig uaktsomhet. Dette har den konsekvens at de fornærmede og etterlatte ikke får oppreisningserstatning, sier aktor Graff Hartmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.