Carl Bildt fordømmer Riksdagen

Foto: Reuters/AFP (Reuters/AFP)

Riksdagen i Sverige vedtok forslag som regjeringen er sterkt imot.

13.03.10 17:33

Utenriksministerne i Tyrkia og Sverige fordømmer vedtak fra Riksdagen i Sverige om å karakterisere massedrapet på armenere tidlig på 1900-tallet som folkemord.

1,5 millioner armenere og andre etniske og religiøse grupper ble drept i 1915 under første verdenskrig.

Det var den rødgrønne opposisjonen som fremmet forslaget om å karakterisere massedrapet som folkemord.

Stemte imot sin egen regjering
Med en overvekt på én stemme, 131-130, i den svenske Riksdagen, vant opposisjonen fram. Tre riksdagsmedlemmer fra regjeringspartiene og en uavhengig representant stemte med opposisjonen og gjorde torsdagens vedtak mulig.

- Kan påvirke forsoningsprosessen
Sveriges utenriksminister Carl Bildt er i disse dager i Finland for å holde uformelle samtaler med andre utenriksministere, inkludert Tyrkias utenriksminister. Til pressen sier han at han er opprørt over vedtaket, og at det vil kunne påvirke den tyrkisk-armenske forsoningsprosessen.

- Det er beklagelig, fordi jeg tror politisering av historien ikke har noen nyttige formål, sier Bildt.

Samtidig opplyser utenriksministeren at det tyrkiske opposisjonspartiet CHP allerede skal ha forlangt at forsoningsprosessen med Armenia blir lagt på is som følge av det svenske vedtaket.

- Tallet sterkt overdrevet
Tyrkia erkjenner at flere tusen armenere ble drept i løpet av første verdenskrig, men hevder at armenere ikke var de eneste som ble drept. De mener drapene var satt i system og at det ikke dreier seg om folkemord.

Tallet på 1,5 millioner er også sterkt overdrevet, mener Tyrkia.

Kaller hjem ambassadører
Vedtaket i den svenske Riksdagen kom bare en uke etter at Kongressens utenrikskomité i USA gjorde et lignende folkemordsvedtak. I protest mot avgjørelsene, ble den tyrkiske ambassadøren og hans følge kalt hjem.

- Vi fordømmer dette vedtaket på det sterkeste. Det er gjort på bakgrunn av politiske beregninger og samsvarer ikke med det nære vennskapet mellom våre to land, heter det i en uttalelse fra Erdogan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Til pressen i Finland advarer Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu om at de ikke kommer til å stå stille og se på om andre land tok lignende skritt for å beskrive massedrapene som folkemord.

- Vi vil ikke tie, og for hver sak vil vi gjøre et nytt tiltak, sier Davutoglu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.