Svensk politi besluttet å gi den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan tillatelse til å brenne koranen foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm for snart to uker siden.
Oslo politidistrikt valgte derimot å stanse en tilsvarende planlagt koranbrenning foran Tyrkias ambassade i Oslo forrige uke.
Den utenrikspolitiske tungvekteren Carl Bildt mener politiet i Stockholm burde ha tenkt på Sveriges sikkerhetsinteresser og reagert som Oslo politidistrikt, skriver SVT.
– Jeg kan vel sette spørsmålstegn ved måten det svenske politiet håndterte dette når jeg ser hva det norske politiet gjorde. De gjorde det annerledes og sa at det i og for seg er lovlig å gjøre sånne ting, men vi vurderer at det blir en slik sikkerhetssituasjon for Norge, at vi tillater det ikke. Det kunne man gjøre i Norge, der man satte en stopper for dette, sier Bildt.
Les også: Måling om koranbrenning: – Jeg er nok litt overrasket
– Man sa at vi har bredere sikkerhetsinteresser som politi, og det er politiet som har ansvar i dette tilfellet. Stockholmspolitiet gjorde en annen vurdering. Det kan man sikkert diskutere, sier Bildt i SVT-programmet Utrikesbyrån.
Deretter sier Bildt at ytringsfriheten ikke er absolutt.
– Når vi snakker om ytringsfrihet, så er ikke den absolutt. Vi har grenser for ytringsfriheten i Sverige, sier den tidligere svenske statsministeren og utenriksministeren.
Koranbrenningen i Sverige utløste sterke protester fra Tyrkia, og har ytterligere forverret den svenske prosessen med å få Nato-medlemskap.
– Vi har en vanskelig sikkerhetssituasjon for svenske interesser i et antall land. Det er noe man ikke skal ta lett på, sier Bildt.
Les også: Jussprofessor om politiets nei til koranbrenning: – En gavepakke til Erdogan og et svik mot Sverige
Trusselvurdering fra PST
I ettertid har det blitt kjent at det var en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som lå til grunn for Oslo politidistrikts beslutning om å stanse den planlagte koranbrenningen av sikkerhetsmessige hensyn.
– I forkant av den forhåndsannonserte demonstrasjonen i forrige uke, så kom PST med en trusselvurdering som vi sendte til Oslo-politiet og til øvrige politidistrikt i landet. Vi mente det var viktig å gi politiet et øyeblikksbilde av sånn vi tolket trusselbildet da, sier assisterende PST-sjef, Hedvig Moe, på NRK Debatten tirsdag kveld.
– I dette tilfellet var det viktigste budskapet vårt at i lys av hendelser i utlandet mente vi at Norge kunne bli et mer aktuelt terrormål for Isil (den islamske stat) og al-Qaida hvis det fant sted en brenning av koranen i Norge som fikk stor internasjonal oppmerksomhet, sier hun.
Likhetstrekk til karikaturstriden
Moe sier at PST så likhetstrekk til karikaturstriden i 2005 da Danmark var et terrormål for ekstremistiske islamske organisasjoner.
Den danske avisen Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturtegninger av profeten Mohammed i 2005. Publiseringen vekket sterke reaksjoner i den muslimske verden, og utløste voldshandlinger flere steder i verden.
– Nå oppfatter vi det sånn at Sverige nærmest er i en litt sånn tilsvarende situasjon, og da mente vi det var viktig å gjøre oppmerksom på at det nå var ekstra avgjørende å gjøre gode vurderinger rundt demonstrasjonene for politiet, sier Moe.
En ny meningsmåling InFact har gjennomført for Nettavisen, viser at nesten halvparten av nordmenn (44,5 prosent) mener det bør være forbudt å brenne koranen eller andre religiøse symboler.
33 prosent mener det bør være tillatt, mens 22 prosent oppgir «vet ikke» som svar.
Undersøkelsen er gjennomført mandag 6. februar blant 1032 respondenter med en feilmargin fra 1 til 2,8 prosentpoeng.