RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SAKSØKTE: Frp-veteran Carl I. Hagen saksøkte staten fordi han mente en lovendring i 2011 snøt ham for gullpensjon. Foto: Scanpix
SAKSØKTE: Frp-veteran Carl I. Hagen saksøkte staten fordi han mente en lovendring i 2011 snøt ham for gullpensjon. Foto: Scanpix

Carl I. Hagen (71) tapte kampen om gullpensjonen - igjen

Sist oppdatert:
Kjempet for å beholde gullpensjonen han hadde fram til 2011.

Staten ble onsdag frifunnet i saken mot Carl I. Hagen (71) og hans krav om gullpensjon, det kom en enstemmig Borgarting lagmannsrett fram til torsdag.

– Jeg er skuffet, selvsagt. Jeg ser dette som et signal om at også norske domstoler er engstelige for å tale regjerings- og stortingsflertallet imot. De har valgt å lytte til makta, fremfor å stå oppreist for vår grunnlov, sier Carl I. Hagen til Nettavisen.

– Det er mange land hvor domstolene lytter til makthaverne istedenfor å gjøre en uavhengig jobb, fortsetter han.

Han understreker at han ikke har fått lest dommen ennå.

Vurderer å anke til Høyesterett
Advokat Ketil Bøe Moen - som førte saken for Statens Pensjonskasse - er fornøyd med dommen.

- Staten er godt fornøyd med dommen. Den er grundig og overbevisende, sier Moen til Nettavisen.

Bakgrunnen for saken er at Hagen nektet å godta at hans stortingspensjon ble lavere etter at Stortinget endret sin pensjonsordning i 2011. Han hevder dette er et brudd på Grunnlovens paragraf 97, som går på at ingen lov skal gis tilbakevirkende kraft.

– Lagmannsretten har funnet at endringen ikke innebærer et brudd på Grunnloven § 97, står det i dommen.

Tidligere stortingsrepresentant og mangeårig Frp-leder Hagen tok saken til Trygderetten i fjor, men tapte da saken.

– Vurderer du å anke saken videre til Høyesterett?

– Nå skal jeg studere dommen grundig, og vurdere om den er soleklar eller om det er mye som taler begge veier. Dette blir en helhetsvurdering, sier Carl I. Hagen.

– Det er selvsagt fristende å anke til Høyesterett, men for meg er det også et kostnadsspørsmål, fortsetter han.

Pensjonen ble endret i 2011
Fram til 2011 hadde Hagen – som ble pensjonist i 2010 – og stortingsrepresentantene den såkalte gullpensjonen. Den utgjorde 66 prosent av stortingslønnen.

Fra året 2011 endret derimot Stortinget loven, slik at reguleringen av stortingspensjonistenes ble lik andre pensjoner. Heretter ble pensjonen regulert i takt med den allmenne lønnsøkningen, minus 0,75 prosent. Dette ble også gjeldende for stortingspensjonistene som allerede mottok pensjon.

– Var lovet 66 prosent av stortingslønnen
Hagens kjepphest har gjennom hele saken, vært at det er feil at lovendringen skal gjelde for dem som allerede var pensjonister da den trådte i kraft. Frp-veteranen mener det er i strid med Grunnlovens paragraf 97, som går på at ingen lov skal gis tilbakevirkende kraft.

– Jeg har betalt til pensjon i alle år og var lovet 66 prosent av stortingslønnen. Så, etter jeg har gått av, endrer de reglene. Det blir det samme som om du har din pensjonsforsikring i Storebrand og at du har betalt inn pensjonspenger i over 30 år. Så kommer Storebrand etterpå og sier at det gidder vi ikke; vi kutter i pensjonen din. Det sier seg selv at det ikke er lov, har Hagen tidligere sagt  til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere