Høyre-kjempen og tidligere statsminister Kåre Willoch døde mandag, 93 år gammel.

Det politiske Norge er i stor sorg, og nå hylles han også av sine meningsmotstandere.

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen, beskriver Willoch som en stor politiker.

- Det er en hedersmann og en sylskarp, kunnskapsrik debattant som har gått bort. Det er veldig trist, sier Hagen til Nettavisen.

Les også: Politikerne i sorg: - I dag ble vi mindre kloke i dette landet

- Innvilget hans avskjed

Kåre Willoch var statsminister fra 1981 til 1986, da Hagen var partiformann.

- Han markerte seg og satte sitt preg på flere tiår i norsk politikk, som samfunnsdebattant og forfatter. Så det er en epoke som er over, sier Hagen.

Selv var han med på å kaste Willochs borgerlige mindretallsregjering i 1986, som endte med at Gro Harlem Brundtland og Arbeiderpartiet tok over.

- Dessverre stilte han kabinettspørsmål på å øke bensinavgiften som vi hadde drevet valgkamp på som en hovedsak, og han var jo fullt klar over at det ikke var mulig for oss å bøye unna på akkurat det punktet, sier han, og legger til:

- Derfor har jeg i alle år sagt at jeg innvilget hans avskjedssøknad med tristhet. Men han ønsket ikke lenger å være statsminister når han ikke fikk til sin politikk sammen med Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Les også: Brundtland: – En sentral politisk leder er gått bort

- Det kunne han selvsagt

- Mener du fortsatt det var riktig å felle ham som statsminister?

- Jeg felte ikke han, men han sa at han ikke kunne styre Norge med 30 øre mindre i bensinavgift. Det kunne han selvsagt, sier Hagen.

Den tidligere Frp-formannen mener Willoch gjorde mye bra for Norge, men legger heller ikke skjul på at han flere ganger var uenig med sin partimotstander.

- Jeg mener at han gjorde noen viktige feil, men han gjorde også veldig mye bra. Jeg gikk jo inn for å få en bevegelig rente, men han fjernet begrensningene for bankene og frøs rentene på et kunstig lavt nivå. Han gjorde det altså i feil rekkefølge, hevder han.

- Hvordan var det å være i debatter med Willoch?

- Det var veldig vanskelig. Jeg møtte ham i flere debatter i Stortinget i perioden fra 1981 til 1989. Han var sylskarp og kunnskapsrik, sier Hagen.