Gå til sidens hovedinnhold

Carl I. Hagen: - Loven må endres

Nav må ha plikt til å varsle politiet dersom de får søknad om livsopphold fra en som er utvist fra Norge, mener Carl I. Hagen.

Carl I. Hagen, tidligere Frp-formann og nå bystyrerepresentant i Oslo, reagerer kraftig på nyheten om at Nav i Skien ble instruert av Fylkesmannen til å ikke gå til politiet med opplysningene om at mannen de ga sosialstøtte tidligere er domfelt og utvist fra Norge.

Nav i Skien sa først nei til mannens krav, men Fylkesmannen opphevet det, skriver Telemarksavisa.

Nav ga sosialhjelp og støtte til bolig til mannen fra Midtøsten som er utvist fra Schengen-området etter dom for voldtektsforsøk i Sverige, skriver VG Nett.

Fylkesmannen bestemte at mannen hadde rett til sosialstønad fram til han kan forlate landet. Siden han mangler penger og reisedokumenter, kan det ta flere måneder.

På sin Facebook-side skriver Hagen mandag kveld:

- Ser i VG at Nav i Skien ikke har lov til å varsle politiet eller utlendingsmyndigheten om at de har en søknad om støtte til livsopphold og bolig til en utvist person som har en kriminell fortid. Da må loven endres slik at Nav får plikt til å varsle om personen som ikke har lovlig opphold i riket, slik at politiet får tak i vedkommende.

Underdirektør Merete Solstad ved Fylkesmannen i Telemark bekrefter overfor VG at Nav har taushetsplikt i slike saker.

- Loven sier at Nav har taushetsplikt, også overfor andre etater. Utlendingsloven gir imidlertid utlendingsmyndighetene anledning til å innhente opplysninger fra Nav, men det kan ikke skje motsatt vei, sier hun.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil gå gjennom regelverket etter at saken ble kjent, melder NTB.

- Slik den fremstår nå, strider den mot min oppfatning av hvem som skal ha rett til støtte fra Nav. Jeg har bedt om å få flere fakta på bordet om unntaksbestemmelsen som her er benyttet. Dersom dagens nødhjelpsbestemmelse har slike urimelige utslag, vil jeg endre den. Jeg vil være sikker på at den ikke blir misbrukt av personer som har begått kriminelle handlinger og som er utvist fra landet, sier hun.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken