BJØRVIKA (Nettavisen): Byggingen av det nye Munch-museet i Bjørvika nærmer seg slutten, men flere reagerer nå på at fasaden til museet ikke er blitt så lys som på tegningene som ble presentert i 2009.
Glass er nemlig byttet ut med 4000 perforerte aluminiumsplater, noe som gir mye mørkere vegger og en mye større kontrast til Operabygningen som ligger rett ved siden av.
- Operaen ble jo kjempefin, og den er vi alle fornøyd med. Men jeg synes ikke denne bygningen er noe spesielt. Det er en mørk, tung kloss, sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, til Nettavisen.
Se intervju med Carl I. Hagen øverst i saken!

Skal reise Munch-museet i rekordfart i Bjørvika
- Passer ikke inn
Hagen og Fremskrittspartiet var sterkt imot at Munch-museet skulle flytte til Bjørvika, og at det såkalte Lambda-bygget skulle bygges.
Nå er han altså heller ikke nådig i sin kritikk av utseendet.
- Jeg synes bygningen ikke er noe pen, og er ikke imponert. Den passer ikke inn der, sier Hagen og ser opp på den grå aluminiumsfasaden, og påpeker samtidig:
- Men vårt hovedargument mot var kostnadene, både ved å bygge og selvsagt også driften bygningen etterpå, sier han.
Da plasseringen av et nytt Munch-museum i Bjørvika ble endelig vedtatt i 2013, etter at SV snudde og gikk med på flyttingen av museet fra Tøyen, brøt Hagen alt samarbeid med det forrige borgerlige byrådet.
- 16 års samarbeid på borgerlig side er over. Det er ikke aktuelt for oss å samarbeide hverken om budsjettet eller andre saker med byrådet etter dette, sa han til VG.
- SV brøt avtalen uten å si fra engang. De solgte seg for en del penger på Tøyen, sier Hagen oppgitt nå, og viser til avtalen om flytting som også innebar en satsing på den innvandrertette bydelen på Oslos østkant.
Fakta Lambda
Areal: 26 300 m2
Etasjer: Museumstårnet 13, podiet 3
Total høyde på bygg: 57,4 m
Publikumskapasitet: 500.000 per år, 2.000 per dag
Tomt/plassering: Felt B5 i Bjørvikaplanen ved Paulsenkaia
Miljø: Passivhus og 50 prosent reduksjon i CO2-utslipp i forhold til dagens byggepraksis. Et forbildeprosjekt i FuteBuilt, støttet av Enova SF.
Kilde: Oslo kommune
- Det er flaut
Frp-nestoren sier at han også synes det er «flaut» at kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) i Oslo, har gått ut og bedt om enda mer statlig bidrag til museet.
- Vi var jo først og fremst opptatt av å ikke bruke 3000 millioner kroner på en ny bygning, for det er for mye penger på et museum. Det er helt flaut at Oslo kommune nå søker staten om bidrag til driften, sier Hagen.
Han mener dessuten at et museum med galleri bør vært en flat bygning, og ikke en høy bygning slik Lambda er med 13 etasjer og totalt elleve utstillingssaler.
- Vi kunne bygget på museet der de er i dag, eller brukt lokalene til Nasjonalgalleriet som skal flytte til det nye Nasjonalmuseet, sier Hagen.

Her skal det nye Munch-museet ligge
«Lyst og gjennomskinnelig»
Også da en enstemmig jury i 2009 kåret den spanske arkitekten Abalos Herreros Arquitectos forslag «Lambda» til vinner i konkurransen om nytt Munch-museum og Stenersenmuseets samlinger i Bjørvika, ble det lyse bygget fremhevet, ifølge Arkitektnytt:
«I kontrast til operaen er bygget lyst og gjennomskinnelig. Det viser de besøkendes bevegelser i fasaden, i kontrast til de gående massene på operaens tak».
Men ifølge Dagbladet ønsket aldri plan- og bygningsetaten i Oslo kommune et lyst og reflekterende bygg. Glassfasaden skal også ha blitt byttet ut med aluminium fordi det var et kostnadsspørsmål.
Direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune, som har ansvaret for å reise bygget, sier til avisen de perforerte bølgepanelene i aluminium skal gi publikum muligheten til å glimte ut til fjorden og byen, slik at utsikten blir en del av museumsopplevelsen.
Veggplatene skal også imøtekomme de høye klimakravene til bygget.

- Munch-museet kan bli én milliard kroner dyrere
Byråden: - Mange vil bli glad i museet
Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), forsvarer imidlertid det nye Munch-museet.
- Det har vært veldig mange kamper om dette bygget. Det er bygget for et viktig formål, nemlig huse verdens fineste kunst og ta i mot en halv million gjester hvert år. Det gir Oslofolk et helt unikt tilbud, sier Hansen til Nettavisen om kritikken fra Hagen, og legger til:
- Neste år åpner det nye Munchmuseet og jeg tror mange vil bli glad i det nye museet. Så får det heller være at bygningen er omstridt, sier hun.
Hansen mener det er for tidlig å gi en dom over det nye museet.
- Vi åpner ikke dørene før neste år og det skal mye på plass. Byggeplassen utenfor blir en fin park, og museet skal fylles av kunst, folk og liv. I det nye museet blir det mye større utstillingsområder, det blir mulig å vise mer av den flotte samlingen vi eier, men også viktige utstillinger som vi får låne hit i bytte mot at utenlandske museer får låne bilder av oss, sier hun.

Full T-banekrangel om 14 milliarder kroner - dette er stridens kjerne
Avviser at det er flaut
Byråden sier hun også reagerer på påstanden fra Hagen, om at det er flaut at Oslo kommune ber om bidrag til driften av museet fra staten.
- Edvard Munchs kunstnerskap er et av Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv og er en svært sterk merkevare for Norge. Staten burde derfor ha sterk egeninteresse av å være med på ferden. Vi har allerede fått et betydelig statlig bidrag til byggingen, og vi søker om støtte til driften, slik det har vært planer om hele veien, påpeker Hansen.
Så langt har museet, som åpner i 2020, kostet 2,7 milliarder kroner.